Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПЕРСПЕКТИВА СРБА У ЕУ, ДР ЗОРАН МИЛИВОЈЕВИЋ: Европа губи идентитет, за Србе више није повољна понуда!

Српски информативно-културни клуб “Свети Сава” уз подршку Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе у Српској кући у Подгорици, организовао је Академску трибину „Свети Сава“ на тему „Перспектива српског народа у Европској унији“, на којој је говорио дипломата др Зоран Миливојевић.

Трибину је отворио књижевник Будимир Дубак истакавши да је Миливојевић од 1978. до 2014. године био каријерни дипломата у Министарству спољних послова некадашње Југославије и Републике Србије, обављајући значајне и највише дужности у земљи и иностранству: Белфији, САД, Француској, као и да је био генерални конзул и шеф Мисије при Савјету Европе у Стразбуру.

 

У свом излагању др Зоран Миливојевић је казао да је веома важно да један народ има своју државу, коријене, личну карту кроз језик, писмо, вјеру, нацију, онда он има и државу, а држава ако нема такав народ онда је и она, на неки начин, спорна.

-Зато ми, рецимо, одбијамо данас да равноправно разговарамо са једним САД из простог разлога што се ми у основи не можемо разумјети. Они имају државу 300 година, а друштво у стварању 100 година, тако да они не могу да разумију када ми говоримо о КиМ са позиције државотворности и са позиције да је важно да имате неке границе, територију, да имате неки основ и коријене на неком простору. То што је неко сила то је друга ствар, али то не значи да ми оно што јесмо и што треба да будемо, то не смијемо и не треба да кажемо. Не постоји у овом тренутку када је ријеч о статусу једног народа о његовом положају и будућности у ЕУ, какво је питање српског народа. Српски примјер је, у најмању руку, интересантан, поучан и упозоравајући. Европска унија у овом тренутку има мање суверености и идентитета него што је имала од свог постанка 1956. године, јер је настала као мировни и економски пројекат, а кад кажемо мање суверена видимо на примјеру рата у Украјини и видимо колико је ЕУ мање глобална сила него што је била после пада Берлинског зида. Она је данас преокупирана геополитиком и концепт ове администрације којој истиче рок, а Европски парламент ће бити распуштен за неки дан, она је и почела мандат тако што је геополитику ставила у први план, дакле, одрекла се свог идентитета који је био мотив и spiritus movens за све оно што се десило за најуспјешнију политику у њеној историји, а то је политика проширења…Ми ту морамо као народ да знамо да то више није нека понуда, као што ни амерички сан није више оно што је био прије 20 година. Напросто реалности су другачије зато што се и свијет промијенио, тако да и ЕУ са својим капацитетима и оним што нуди треба посматрати у овом тренутку реално, без оспоравања вриједности, али као геополитички инструмент за реализацију неких циљева, а не економско, мирнодопска понуда каква је била све до прије неких 15-20 година иза нас,- казао је, између осталог, др Миливојевић.

 

У наставку трибине др Миливојевић је одговарао на питања публике. По ријечима организатора из Српског информативно-културног клуба “Свети Сава” Академске трибине биће настављене и у наредном периоду.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РТВ СРПСКЕ О СТАВУ ВЛАДЕ ЦГ О РЕЗОЛУЦИЈИ О СРЕБРЕНИЦИ: Гласаће како ТАТА (НАТО) каже!

ЊУЈОРК: У УН чула се истина о страдању Срба у БИХ, присуствовали представници 40 земаља!

РАДОВАН КАЛАБИЋ: „Музеј страве и ужаса” као опомена!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

novosti12

ХРВАТСКА ДЕМОКРАТИЈА: Хтјели би да гасе српске “Новости”!

мурина0

ПРИЈЕ 25 ГОДИНА: НАТО у Мурину убио троје дјеце, данас обиљежавање злочина!

momo-joksimovic1 (1)

МОМО ЈОКСИМОВИЋ, ПАРТИЈА ПЕНЗИОНЕРА: Обновили смо кривичну пријаву притив Вујице Лазовића, надамо се да је Нововић неће одбацити!

анзак66

ДАН АНЗАКА У АУСТРАЛИЈИ, У ПАРАДИ ПОТОМЦИ ЧЕТНИКА: ИСТИНА О ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ МОРА ИЗАЋИ НА ВИДЈЕЛО!

радован

“ХУМАНИ” ЗАПАД, СОЊА КАРАЏИЋ-ЈОВИЋЕВИЋ ТВРДИ: Здравствено стање Радована Караџића лоше, покушавају да га убију!