Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ И УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА: Осуђујемо покушај смјене Јанка Јелића, није култура све што се назива културом!

Српски национални савјет Црне Горе и Удружење књижевника Црне Горе најоштрије осуђују покушај смењивања писца и сатиричара Јанка Јелића, директора драме никшићког позоришта.

Јавне пријетње и захтјеви за смјеном Јелића, директора једне угледне културне институције, у ствари је ништа друго до  покушај да му се ускратити право да изрази свој став. Ако одговорно лице у позоришту процени да је ријеч о позоришном дјелу које негује темеље истинске културе онда се њему отварају сва врата. Уколико нека представа унижава културне постулате онда би Јелића и требало смијенити јер није штитио углед националне културе , али и углед никшићког позоришта, наводи се у саопштењу. 

Није култура баш све оно што се жели њоме прогласити како би под маском разноразних слобода примитивизам и сумњиви јавни неморал прогласили културом.

СНС и УКЦГ подржавају Јелића да као директор драме треба и мора да просуди да ли је нешто што се нуди вријено јавног извођења као позоришна представа, па с тога и осуђујемо некоректне и на моменте увредљиве нападе на њега. Којим правом они за себе кажу да су глумци, односно уметници, себе проглашавају стручњацима и свецима, док све друге, који не мисле као они, називају ђаволима?

Јасно нам је да се Јелићу није лако суочити са таквим изазовима, али његова храброст и одлучност да заштити себе и своје сараднике су очекивани и логични. Важно је да се Јелић осећа сигурно и подржано. Уверени смо да ће ускоро превазићи ове изазове и да ће представа бити играна на местима која заслужују њени домети. Култура не смије да се клања пред било којим друштвено-политичким покретима, без обзира како се они звали, ко их представља и ко стоји иза њих. Јер, иза сваке државе, која држи до своје националне части, мора да стоји истинска култура, закључује се у саопштењу.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МУРИНО, 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ, АНДРИЈА МАНДИЋ: Прошло је доста времена, неправда према жртвама мора бити исправљена!

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!

МИЛОРАД ДОДИК: Милојкова влада, попут Милове, антисрпска!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

данијел дпс

ЈАДНИ ОНИ, ДАНИЈЕЛ СЕ ИСПОВИЈЕДИО ДПС ОДБОРНИЦИМА: Прогоне нас, хапсе, а ми невини, борићемо се до посљедњега за Мила!

косово22

СРБИ И ПЛАНЕТА: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију и води ка разлазу у БИХ!

srpsko-srce-johanovo-dzeletovic1-608x375

РОМАН О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Да свијет зна каквог је монструма створио на Косову!

градишка

ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ЕГОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ: За злочине нико не одговара, у акцији “Бљесак” убијено 12-оро дјеце!

луси

БРАНИТЕЉИ И ХВАЛИТЕЉИ: Милови медијски деснорукаши или хајка као судбина!