Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКА, ЗЛОЧИНИ ХРВАТА И МУСЛИМАНА: Прошло је 32 године од масакра над Србима у Сијековцу!

У Сијековцу код Брода обиљежавање 32 године од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ. Помен жртвама служио се у порти Цркве Свете великомученице Огњене Марије, а присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Код спомен-крста у порти цркве Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу положени су вијенци.

Обиљежавању су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, те делегација Народне скупштине.

Помену је присуствовао начелник општине Брод Зоран Видић и околних локалних заједница, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука и огранизација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и грађани.

Сијековац, помен - Фото: РТРС

Делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила данас је у Сијековцу код Брода положила вијенас на мјесту масовне гробнице одакле су ексхумирани посмртни остаци 59 српских цивила међу којима је било 23 дјеце.

Предсједница Републичке организације Исидора Граорац поручила је да се мора његовати култура сјећања и обилазити ова мјеста.

Срби морају да се сјећају шта се дешавало у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату како се такви брутални злочини никада више не би поновили – навела је Граорац.

Она је подсјетила да је ова масовна гробница ексхумирана 2004. године, а Срби чији су посмртни остаци извађени из те гробнице страдали су 1992. године у Сијековцу.

Подсјећамо, 26. марта, 1992. године, у Сијековцу убијено је девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља. Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КРВНА ОСВЕТА: Тужилаштво слушало Мила, предузеће и остале мјере!

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ НАЈАВЉУЈЕ: Нека се припреме Душко, Милан и Мило!

ЗБЦГ: Катнић кривицу сваљује на Сашу и Петра!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

лубо

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!

равна4

ГРУ ВЕРЗИЈА: Равногорска вила!

побједАДПС

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

беране

ВЕЧЕРАС У БЕРАНАМА: Вече српских пјесника!

равна4

СРБИ ПОМЕНИТЕ У МОЛИТВАМА: На данашњи дан 1893. године рођен Дража Михаиловић, вођа Трећег српског устанка и први герилац у поробљеној Европи!