Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРАМНО САОПШТЕЊЕ АМЕРИЧКЕ МИСИЈЕ ПРИ ОЕБС-У: Да им захвалимо што су нас бомбардовали!

Пише: Јелена Чалија (РТ Балкан)
Употреба силе била је неопходна у светлу тешке хуманитарне кризе, растућег броја избеглица и претњи по међународни мир који је представљао Милошевићев етнонационалистички режим, саопштила је америчка мисија уочи годишњице НАТО агресије на СР Југославију.
Пре 25 година, након што су исцрпљена сва дипломатска средства, НАТО је покренуо операцију “Удружена сила” која је имала један циљ – да оконча бруталну кампању етничког чишћења коју је спроводио режим Слободана Милошевића, саопштила је мисија Сједињених Америчких Држава при ОЕБС-у поводом годишњице бомбардовања СР Југославије, желећи, очигледно, да ода почаст операцији Северноатлантске алијансе.
Тешка хуманитарна ситуација на Косову и Метохији и неки махнити националиста који прети целом свету (чиме, остало је недоречено) нису били довољни за Савет безбедности Уједињених нација који је, по логици америчке верзије из комеморативне поруке, окренуо главу од гнусних и бројних злочина на КиМ, па је НАТО био приморан да почне војну операцију без њиховог, нагласимо, неопходног одобрења.

Данас је то и тако свеједно. Једна од тековина “хуманитарне операције” којој почаст одаје америчка мисија ОЕБС-а је и то што је међународно право постало релативно, као и потписани споразуми, дате гаранције, преузете обавезе. Кога је, на пример, данас на Западу истински брига за документ произашао из њихове спасилачке мисије, Резолуцију 1244? Суштински, америчка мисија није морала о годишњици НАТО агресије да поручи ништа више од наслова. Који гласи: “25 годишњица НАТО одговора на хуманитарну кризу на Косову”. Још само да им се захвалимо што су нас бомбардовали.

И да се подсетимо, јер годишњице су прилика и за то.

Једини циљ бомбардовања, како је означен у овој поруци, окончање етничког чишћења на КиМ, спровођен је бомбардовањем мостова, зграде телевизије, болница, засипањем касетним бомбама пијаца, гађањем возова, фабрика хемијске индустрије, чак и једне амбасаде. Право је чудо што у овом “праведном гневу” није гађана и Народна библиотека, коју у оба светска рата нису мимоишли немачки бомбардери. Ко ће га знати, можда Немци имају нека ауторска права на то, док су заштитни знак савезничког бомбардовања више насумични циљеви и колатералне штете. 

Четврт века касније, ништа се није променило у америчкој политици, ако је судити по овој краткој, али поучној и крајње увредљивој поруци. Жртве су били Албанци, српски режим био је бруталан и етнонационалистички, НАТО је био “гуд гај”, Слоба је био “бед гај”.

И све се завршило хепиендом у којем су Албанци спасени од истребљења, а светски мир од Слободана Милошевића.

Као Холивуд, само да се смрзнеш.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЈАДНИ ОНИ, ДАНИЈЕЛ СЕ ИСПОВИЈЕДИО ДПС ОДБОРНИЦИМА: Прогоне нас, хапсе, а ми невини, борићемо се до посљедњега за Мила!

УКРАШЕН ЦЕНТАР ПЉЕВАЉА: “Нек се чује на све стране, кад слободу Србин створи”!

ПРЕИСПИТИВАЊА, ЦРНА ГОРА И СРБИ: Има ли нам спаса када величамо противнике или зар и ти, сине Дритане!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

лубо

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!

равна4

ГРУ ВЕРЗИЈА: Равногорска вила!

побједАДПС

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

беране

ВЕЧЕРАС У БЕРАНАМА: Вече српских пјесника!

равна4

СРБИ ПОМЕНИТЕ У МОЛИТВАМА: На данашњи дан 1893. године рођен Дража Михаиловић, вођа Трећег српског устанка и први герилац у поробљеној Европи!