Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СВЕЧАНО У ПЈЕШИВЦИМА: Побједа живота над смрти!

Празник над празницима, славно Васкрсење Христово, и ове године свечано је и саборно прослављен у саборном храму пјешивачком, Светог великомученика Георгија на Богетићима. Поноћну васкршњу литургију у недељу 5. маја 2024. године, служио је протојереј Радмило Чизмовић, парох пјешивачки. У олтару су са благословом надлежног пароха чтецирали пострижени чтеци Цркве Божије: Матија Вукићевић, Василије Мијушковић, Лука Шкулетић, Страхиња Бањевић, Вук Мандалинић и Стефан Гардашевић.
За пјевницом су појали полазници школе вјеронауке и чланице дјечијег црквеног хора “Свети Ђорђе”: Марија и Василиса Чизмовић, Марија, Милена и Јована Бањевић и Теодора Делић.
Литургији су присуствовали монаси и монахиње из манастира Острога, као и велики број вјерног народа из Пјешиваца, Никшића, Острога, Даниловграда, Подгорице. Највећу радост, овогодишњег васкршњег богетићког сабрања увеличала су својим присуством бројна дјеца, која су се радовала дану и празнику.
После прочитаних одељака из Апостола и Светог Јеванђеља сабранима се ријечима пастирске бесједе обратио парох протојереј Радмило Чизмовић, честитајући свима најрадоснији хришћански празник.
Он је посјетио и на васкрсење вјере у Пјешивцима и на обнову и васкрсење саборног пјешивачког храма и црквеног живота овог краја. У току литургије професор Цетињске богословије Александар Вујовић прочитао је овогодишњу васкршњу посалницу Његове Светости патријарха српског г. Порфирија и свих архијереја српске цркве, као и васкршњу поруку Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија.
Сви сабрани су се причестили, а потом је о. Радмило освештао јаја и сир и послужење, које је припремио црквени одбор за све присутне. Полазници школе вјеронауке и дјечији хор “Свети Ђорђе” при саборном богетићком храму отпјевали су и неколико васкршњих духовних пјесама, свједочећи и радујући се највећем хришћанском празнику, а потом је о. Радмило свој дјеци подијелио поклони и књиге, као дар манастира Острога на благослов Светог Василија Острошког.
Овогодишње саборно васкршње литургијско богетићко сабрање, показало је јединство Цркве Божије у славу најрадоснијег хришћанског празника и побједе живота над смрћу.
Христос воскресе – Ваистину воскресе!
Александар Вујовић,
професор Цетињске богословије
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

krstewe

МОНАРХИЈА: Крштена принцеза Марија!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!