Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

РАЗМЈЕРЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У НДХ: На Кордуну уочи Другог свјетског рата живјело 90.000 становника, у рату убијено 400 Хрвата и 30.000 Срба!

У Ивановић Јарку код Крњака одржана је комеморација за 380 недужних српских цивилних жртава усташког масакра, 83 године након злочина. Парастос жртвама служио је карловачки парох Душан Живанић, положени су бројни венци и упаљене свеће. Присутни су минутом ћутања одали почаст жртвама, а комеморација је започела интонирањем “На Кордуну гроб до гроба”, коју су извели чланови крњачког пододбора Српског културног друштва Просвјета.

Када чујемо шта се овде догађало, лако се могу препознати неке политике и изјаве актуелних представника садашње власти”, рекао је заменик жупана Карловачке жупаније из редова српске националне мањине Дејан Михајловић. Битно је, казао је, да на оваквим мјестима буде што више младих како би видели да су људи страдали само зато што су били Срби. На подручју Кордуна до Другог светског рата живело је много више од 90.000 људи. У рату је од усташа и фашиста погинуло око 400 Хрвата и преко 30.000 Срба. Страдало је преко 6000 деце до 12 година старости. То је дефинитивно била геноцидна политика. Проводила се над Србима у Хрватској с намером да нестану заједно са Јеврејима и Ромима. Злочини су били толико грозни да су Италијани морали извршити реокупацију територија под контролом усташа, навео је Михајловић на јучерашњој комеморацији, преноси портал хрватског недељника Новости.

Осврнуо се и на усташке поздраве и истакао да “много тога личи на НДХ, а службена негирања тих тенденција су више него смешна”. Два дана пре Ивановић Јарка, у Садиловцу, на граници са БиХ, одржана је такође комеморација за 600 Срба тога дела Кордуна, страдалих 31. јула 1942. Године, преноси Танјуг.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОДРЖАНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА О СРПСКОМ ГЕНИЈУ: Никола Тесла оживио у Чикагу!

ВОЈНИ РОК УНИО ПАНИКУ МЕЂУ АЛБАНЦЕ ИЗ ПРЕШЕВА: Радије би у ткз. Косовске снаге, него у Војску Србије!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!