Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРЕБИЛОВЦИ: Мјесто страдања и вјечна опомена Србима!

У Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима код Чапљине, служена је света архијерејска литургија, у помен на 4000 убијених Срба доње Херцеговине. Српска православна црква установила је да празник Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика буде обиљежаван на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана овог села и бациле их у јаму у Шурманцима надомак Међугорја.

У јуну 1992. године, током офанзиве “Чагаљ”, припадници ХОС-а и ХВО-а минирали су спомен-костурницу.

По повратку Срба у Пребиловце послије 2000. године, остаци костију су сакупљени и након изградње Храма похрањени у храмовну крипту.

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је Пребиловцима да се Срби овдје сабирају да би дали завјет да се никада неће заборавити ни поновити један од најсвирепијих злочина почињених над српским народом прије 83 године.

Вулин је, након Свете архијерејске литургије поводом обиљежавања Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика, истакао да се Срби у Пребиловцима сабирају због Срба, а не због усташа.

– 19. вијек је био пресудан за хрватске вође да се ријеши питање Срба са ових простора. Морам рећи да нису бирали средства, мали број њих је осуђен и због тога се све то и понављало. Чак, напротив, и данас се ти злочини славе и величају, умјесто да се ти људи етикетирају и казне – рекао је Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!