Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Порука новинара: Не изручујте Асанжа!

„Не изручујте Асанжа“, поручили су на данашњем скупу подршке новинару Џулијану Асанжу представници Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Синдиката новинара Србије (СИНОС). Порука је упућена Краљевском суду у Лондону, који данас и сутра разматра жалбу Асанжа на одлуку министра унутрашњих послова Велике Британије да га изручи САД, као и на одлуку судије Барајцер да одбије већи део тужбе против екстрадиције.

Представници УНС-а, НУНС-а и СИНОС-а су овим протестом подржали акцију Међународне (ИФЈ) и Европске федерације новинара (EФJ), које траже да се новинари попут Асанжа, који откривају криминал и ратне злочине, ne кажњавају затвором.

-Заједно са хиљдама активиста широм света дижемо глас против забране слободе говора и истраживачког новинарства, што ће бити неминовна последица погрешне одлуке суда да изручи Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама, рекла је на скупу уредница портала УНС-а Кристина Ковач Настасић.

Она је, у заједничком обраћању УНС-а, НУНС-а и СИНОС-а, подсетила да се Асанжу суди због објављивања снимка америчке војске о убиству цивила у Ираку 2007. године, а да су међу убијенима била и два новинара агенције Ројтерс.

-Асанж је објавио снимке тог ратног злочина и због тога је, кажу, крив. Зар је борба за истину злочин?, упитала је и додала да је новинарство јавно добро јер од професионалног новинарства има користи свако друштво.

-Указивањем на злоупотребе, на кршење закона, на корупцију, на зло и неправду, често далеко од очију јавности – новинарство доприноси слободи људи и демократији, додала је она.

На скупу је указано на то да би одлука о изручењу Џулијана Асанжа произвела као трагичну последицу то што би Асанж, који је већ жртвовао свој живот, у Америци би могао бити осуђен на смрт. Осим тога, додала је Ковач Настасић, новинарска професија била би неповратно угрожена.

-Одлука Владе Велике Британије о изручењу Асанжа стајаће као трајна претња сваком истраживачком новинару, сваком борцу против прљавих пројеката, насиља и злочина, било да иза њих стоје државе, интересне групе или појединци, додала је.

Представници новинарских удружења и синдиката су, подсетила је Драгана Чабаркапа из СИНОС-а, протестовали и пре две године испред Амбасаде Велике Британије у Београду.

-И тада смо рекли да су угожена демократска права Асанжа. Уколико су Велика Британија и САД демократске земље каквим се представљају, пустиће Асанжа на слободу, рекла је Чабаркапа.

извор: унс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДАН АНЗАК, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: На паради у Аустралији и потомци четника!

МОМО ЈОКСИМОВИЋ НАКОН СУСРЕТА СА НАИДОМ НЕШИЋ САОПШТИО: Пензионери да се мало стрпе, вјерујемо у Спајићева обећања!

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: На данашњи дан 1815. године почео Други српски устанак!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

градскатв

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

milo-3

ПОНИЖАВАЊЕ, МИЛО МИСЛИ ДА СМО ИМБЕЦИЛИ: Правду прогласио осветом,Црногорце упоредио са Албанцима!

cetinje

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

побједАДПС

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

лубо

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!