Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КУРТИЈЕВА ДЕМОКРАТИЈА: У Сјеверној Митровици просвјетари нијесу могли да подигну плату, за Србе нема љекова ни пара!

Радници просвете који раде при образовном систему Републике Србије на Косову окупили су се данас испред Банке Поштанске штедионице у Северној Митровици како би покушали да подигну плате које су им уплаћене на рачун, али и изразе протест због немогућности да то и ураде. Испред саме експозитуре ове банке налази се око 150 људи који покушавају да подигну новац, а поједини су за Косово онлајн изразили своје незадовољство поводом ове ситуације, уредбе Централне Банке Косова која забрањује динар, а која их директно угрожава.

Педагог Мара Јовић из Северне Митровице каже за Косово онлајн да је просветним радницима држава Србија уплатила плату и да су дошли како би подигли новац.

-Међутим, пара нема због укидања динара. Сада се поставља питање како ћемо да преживимо и да набављамо уџбенике и наставна средства за наше школе и како ћемо да школујемо нашу децу, казала је она.

Милена Вучковић каже да после 39 година рада у просвети по први пут не може да подигне зарађени новац.

Овако никада није било, и у време инфлације смо се сналазили и примали новац. Поред тога што немамо ништа да купимо, сада још остајемо и без новца. Тешко је отићи до Рашке, никоме није лако. Ово је притисак на све нас да одемо одавде, да напустимо вековна огњишта. Који је једини разлог? Притисак да се оде са ових простора, да заувек напустимо вековна огњишта. Овде сам рођена и овде ми живи читава породица, сви примамо овде новац и живимо од те плате, поручила је она.

Јелена Луковић са Правног факултета каже да је данас дошла да покуша да подигне зарађену плату, али сумња да је и данас то могуће.

Имамо велики проблем са тим већ две-три недеље ако не и више. У почетку смо и могли некако да се сналазимо али је сада је све теже. Обавезе доспевају, рачуни за телефон, кабловску, интернет, рате за екскурзију деци у школи, ужине и свакодневни трошкови. Просто је немогуће живети на овај начин. Да не причамо да су сва деца у овом периоду године болесна, да немамо никакве лекове у апотеци. Прошле недеље су ми деца била болесна, нисмо имали где да купио лекове, морали смо да идемо за Рашку да бисмо набавили терапију за децу, рекла је Луковић.

извор:косовоонлине

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КРВАВИ ВАСКРС СРПСКИХ ГРАДОВА ТОКОМ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА: Комунисти наводили бомбе!

СРПСКА СУДБИНА: Драгу Митровићу из Подравања код Сребренице два пута у два рата стављан нож под грло!

ВРАНЕШ ПОЧЕТКОМ 19. ВИЈЕКА: Протјеривање Срба и насељавање муслимана!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

јоацв

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СА ЗЛАТИЦЕ ПОРУЧИО: Косово старо српско огњиште које не заборављамо!

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Овима што злу крв уносе, ваљало би рећи да се носе”!

слове9

АНДРИЈА МАНДИЋ ТОКОМ РАЗГОВОРА СА НАТАШОМ ПИРЦ МУСАР: Реконструкција Владе у јуну, ускоро и посјета Словенији!

гаврило

ПРИЈЕ 106 ГОДИНА: У логору Терезин умро Гаврило Принцип!

јеленаперовиц

ЈЕЛЕНА ПЕРОВИЋ, ЖЕНСКИ МИЛО: СДТ ми се свети!