Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОСОЈАНИ: Сабор посвећен митрополиту Амфилохију!

Ђедов сабор ће бити одржан у највећој српској повратничкој средини – у Осојану код Истока у недељу 11. августа. Посвећен је повратку Срба у овај крај и почившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију Радовићу. Ђедов сабор ће, четврту годину за редом, поводом највећег и најуспешнијег повратка Срба на Косово у Осојану окупити расељене, мештане, уметнике, културно-уметничка душтва и све који су помогли да се опстане.

Митрополит Амфилохије је у првим данима повратка био са повратницима да их охрабри и подржи својим примером, љубављу и молитвама. Сматра се да он један од најзаслужнијих за њихову одлуку да трајно остану у свом завичају. У знак сећања на његов рад основан је Ђедов сабор.

Иначе, почивши митрополит Амфилохије је у својој великој мисији обнављао цркве и манастире, оснивао многе саборе у различитим крајевима наше земље и у нашем народу.

Ђедов сабор ће отпочети у 08.00 светом архијерејском литургијом. У 10.00 ће отпочети културно-уметнички програм, а у 11.00 ће бити приређена „Трпеза љубави“. Своје стихове ће казивати песници Милан Михајловић и Ненад Јеро Раденковић, наступиће деца из Осојана, КУД „Копаоник“ из Лепосавића, КУД „Метохија“ из Гораждевца и КУД „Манасије Цонић“ из Горњег Кусца.

Сабор организују: Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Дом културе „Грачаница“ из Грачанице, Привремени орган Општине Исток, КУД „Копаоник“ из Лепосавића и Дом културе „Свети Сава“ из Истока. Манифестацију су подржали Канцеларија за Косово и Метохију, Општина Исток и Епархија рашко-призренска.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!