Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР “ПРАЗНИКА МИМОЗЕ”: Спаљивање лутке током карневала треба посматрати сатирички, нема мјеста за злонамјерна политичка тумачења!

Чин суђења и спаљивања карневалске лутке је вишевјековни обичај у оквиру којег се симболично суди замишљеном лику за све проблеме које је то мјесто и његово становништво имало и због тога осјетило посљедице, тврде из Организационог одбора 55. Празника мимозе.

Они су се огласили након дешавања у Херцег Новом гдје је, на карневалу, спањена лутка писца и колумнисте Андреја Николаидиса. Из Организационог одбора 55. Празника мимозе, наводе да је – карневалска светковина злонамјерно протумачена и политизована.

Како кажу, ријеч је само и једино о – сагледавању чињеница на посебан, карневалски начин, проговарању умјетничким језиком, слободом изражавања о одређеном проблему -.

Умјетников текст представља осврт на сва непочинства замишљеног лика, те самим тим не подлијеже цензури јер представља глас карневалског сагледавања стварности. Оставља се простор да се “кривац” или “кривци” препознају – кажу из тог Одбора.

Карневал, поручују, има своју логику и филозофију.

Значи све оно што је ван озбиљног и одговорног живота. Деценијама уназад у нашем граду али и широм градова у окружењу, поштује се исти принцип у којем карневалска лутка асоцира на некога, додјељују му се одређени сатирични називи, подсјећају на јавне личности, а текст суђења увијек указује на одређени проблем. Чин суђења и спаљивања карневала треба посматрати само и једино из таквог угла, шаљивог и карнавалског, а не никако политизовати га и учитавати му значења која нема – додају.

Из тог одбора кажу да карневал треба разумјети и тако му прићи.

Свака друга намјера значи малициозност, а у овом случају карневалску светковину су одређени појединци, организације и медији злонамјерно протумачили и политизовали, тежећи новим подјелама и тражећи додатни медијски простор. Херцег Нови је током 55. Празника мимозе угостио на десетине хиљада посјетилаца из свих држава региона, показао колико широк простор даје свима за испољавање креативности, још једном доказао мултикултуралност и мултиетичност, показао се као добар домаћин свима потврђујући да је Празник мимозе најпрестижнија манифестација тог типа у Црној Гори – закључују у саопштењу.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

И ОВЕ ГОДИНЕ: Марковдан на Равној Гори!

РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ: Милојкови трик амандмани!

ОБРАЗИ И ЂОНОВИ, ЦРКВА И ПОЛИТИКА: Сребреница и Космет срамни печати политичких каријера Спајића и Милатовића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ВОЈВОДАФИЛМ

НА ДАН КАДА ЈЕ УМРО НЕПОМЕНИК: Филм о четничком војводи Доброславу Јевђевићу, повратак СРПСТВУ и МОНАРХИЈИ!

ковић2

СРПСКИ УГАО, ДР МИЛОШ КОВИЋ: Геноцидна резолуција!

подра

СРПСКА СУДБИНА: Драгу Митровићу из Подравања код Сребренице два пута у два рата стављан нож под грло!

јаков5

ОБРАЗИ И ЂОНОВИ, ЦРКВА И ПОЛИТИКА: Сребреница и Космет срамни печати политичких каријера Спајића и Милатовића!

cetinje

АНТИВАСКРШЊЕ ТЕМЕ: Монтенегрини не праштају!