Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МИЛОРАД ДОДИК УОЧИ ПОСЈЕТЕ ЦРНОЈ ГОРИ: Бринемо о српским интересима, нећемо окренути леђа традиционалним пријатељима!

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Република Српска неће подржати процес приступања ЕУ по цену губљења идентитета српског народа и традиционалних пријатеља.

-Наш став је да током могућег процеса прикључења ЕУ не изгубимо свој идентитет. Зато ми ништа не блокирамо, ми водимо рачуна о нашим интересима, тачно онако као то ради Брисел, рекао је Додик за “Известију”.

На питање може ли БиХ у догледно време постати члан ЕУ, Додик је одговорио да то не зависи од БиХ већ првенствено од бирократа у Бриселу.

-Ако они сада дају могућност преговарачког статуса за Украјину која је фактички у војном сукобу, од њих се свашта може очекивати. На тај начин све се своди на геостратешке услове Запада, а на БиХ се они просто тренирају, рекао је Додик.

Он је додао да је БиХ већином прилагодила своје законодавство критеријумима ЕУ и достигла ниво који Украјина не може достићи за две године, ако уопште и може достићи икада. Додик је указао да је у БиХ пре десет година било много више оптимизма по питању ЕУ, али се проблем увек јавља када се у то питање укључи идеологија која води к заблуди.

-Услови Брисела претпостављају губитак идентитета грађана. Они увек теже томе да обликују неки универзални тип личности, навео је Додик и додао да Срби не желе да изгубе свој идентитет.

Нагласио је да Српска није заинтересована за унитаризацију и централизацију БиХ, већ само за БиХ која ће се придржавати свог Устава.

“Ми апсолутно не разумемо процесе у ЕУ усмерене на укидање нашег постојања – рекао је председник Српске и указао да постоји пример Белгије, која није жртвовала своју аутономију ради ступања у ЕУ.

Одговарајући на питање да ли се РС плаши да ће у случају ступања БиХ у ЕУ теже градити односе са Русијом, Додик је навео да Српска неће подржати процес ступања у ЕУ ако се постави питање губитка њених традиционалних пријатеља.

-Они нам намећу своје вредности. Ми нећемо подржати процес ступања у ЕУ ако се постави питање губитка наших традиционалних пријатеља. На крају крајева, нико и не зна како ће изгледати ЕУ, нагласио је Додик.

Додик је оценио да се ЕУ само брже уништава, да тренутно у Европи нема ниједног правог лидера и политичара и да је свима јасно да је Европа, следећи интересе САД, изгубила свој значај.

-Све више излази на видело питање унутрашње нестабилности и постаје очевидно да је потребно много тога мењати у савременој Европи. При томе не верујем у то да су многи сагласни да буду ти који испуњавају туђе одлуке. Зато сам уверен да је ЕУ у садашњем облику неодржива, додао је Додик.

Говорећи о могућем референдуму о независности Републике Српске, Додик је рекао да Српска чека да неке велике силе кажу да има право на самоопредјељење.

-Никада нисмо одустајали од потребе јачања наше Републике Српске, додао је Додик.

На чињеницу да ће се БиХ распасти, Додик је указао да је она колонија неких западних земаља, а да је борба РС за њен статус антиколонијална.

-Зато ми нећемо пропустити шансу да мирним путем заштитимо свој статус. На пример, ако на изборима у САД победи Доналд Трамп, за то се могу јавити одређени услови. То се још може догодити. Грешка је говорити да се то никада неће догодити, додао је Додик.

Он је истакао да Српска остаје у оквиру својих територија и да се руководи интересима свог народа.

-Ми смо један народ са народом Србије и доживљавамо Србију као домовину. Ми ћемо безусловно очувати субјективитет Републике Српске, нагласио је Додик.

Наводећи да су Немци имали право да обједине Источну и Западну Немачку, Додик је рекао да је могуће да ће и српски народ имати то право.

Извор: РТ Балкан

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЈАХЕЛ ВИЛАН, ИЗРАЕЛСКИ АМБАСАДОР: У Сребреници није био геноцид!

АНДРИЈА МАНДИЋ ТОКОМ РАЗГОВОРА СА НАТАШОМ ПИРЦ МУСАР: Реконструкција Владе у јуну, ускоро и посјета Словенији!

ОДВРАТНО: ДПС подржава све антисрпске иницијативе, диже и четири руке за наводни геноцид у Сребреници!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

cetinje

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

лубо

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!

побједАДПС

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

равна4

ГРУ ВЕРЗИЈА: Равногорска вила!

беране

ВЕЧЕРАС У БЕРАНАМА: Вече српских пјесника!