Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КРНОВО, ПОМЕН ЧЕТНИЦИМА “ГВОЗДЕНОГ ПУКА”: Страдали од комунистичке руке прије 80 година, жртве без гроба!

Његово преосвештенство владика будимљанско-никшићки Методије данас је на Крнову код Никшића служио помен страдалим припадницима “Гвозденог пука” Југословенске војске у отаџбини, које су црногорски партизани већином убили без оружја и бацили у вртаче и провалије 25. и 26. августа 1944. године.
На слици може бити: 10 особа, флаута и кларинет

Након опијела и помена током којег су прочитана имена само 68 погинулих, чија се имена знају, од око 350 убијених, епископ Матодије је истакао да је Крново мјесто страдања чистих душа.

У љето 1944. године у Подгорици је Команда Југословенске војске у Отаџбини формирала “Гвоздени пук”. Чинили су га регрути из Љешанске нахије, Бјелопавлића, Зете и околине Подгорице, млађих годишта, који нису имали никаквог борбеног искуства.

На слици може бити: 4 особе

Командант пука био је Петар Анђелић, активни поручник војске Краљевине Југославије. Омладинци су требали бити кадар будуће официрске школе Југословенске војске у Отаџбини. Пук је упућен на Крново гдје је требало да буде заштитница Дурмиторској бригади.

Данашњем помену су присуствовали родбина страдалих. На скупу је говорио и свештеник Предраг Шћепановић, Мијајло Бацковић, мр Илија Миљанић, …

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!