Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Кровне организације српског народа из држава региона: Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе на 18. Конференцији СНО вечерас у Подгорици усвојиле су Изјаву у којој дају пуну и безрезервну подршку институцијама Републике Србије и Републике Српске у напорима за очување мира, државне стабилности и јединства српског народа. У времену великих притисака, искушења и неправди са којима је суочен српски народ данас, забринути за стабилност и очување националног и државног јединства, у новим околностима које изискују одговоре на бројна отворена питања од суштинске важности за судбину српског народа “Изјављују да је насушна потреба српског народа је очување мира, стабилности и помирење са свим другим народима и националним заједницама које живе на заједничком простору”.
Ради мира и стабилности спреман је на дијалог и компромис око свих отворених питања у складу са најстрожим нормама и стандардима демократског свијета. Да би се сачувала цјелина српског народа, његови коријени и наш историјски простор, неопходно је јединство око стратешких циљева његове самобитности што једино може извести Србе на прави пут, наводи се у Изјави.
У изјави се наводи да српски народ нема амбицију за регионалном доминацијом по било ком основу.”Стога дајемо пуну и безрезервну подршку институцијама Републике Србије и Републике Српске у напорима за очување мира, државне стабилности и јединства српског народа”.
Вечерашњу Конференцију у Српској кући у Подгорици је отворио министар без портфеља задужен за кординацију активности и мјера у области односа са дијаспором у Влади Србије Ђорђе Милићевић који је истакао да Конференција има за тему да се размотре важни изазови и искушења , отворена питања са којима се суочавају Срби у Региону.
-Јако је важно да сачувамо симболе нашег народа, наш језик, ћирилицу, културу, историју , нашу тредици и нашу историји и у томе имате подршку предсједника Србије Александара Вућића и Владе Републике Српске, рекао је Милићевић.
Он је нагласио да их је вечерас у Подгорици окупила Србија у вријеме великих изазова и искушења, јер су угоржени важни државни интерсеи.
Важно је да покажемо јединство нашег народа , у Србији, и нашег народа који живе ван Србије, и данас нам је то јединство преко потребно. Данас смо изложени највећим притисцима од 1999.године. Неко жели да наметне силу Србији, а то је противно српским интересима, почевши од пријеме Приштине у Савјету Европе, то је показатељ суноврата међународног права и нарушавања територијалног суверентитета и интегритета Србије, рекао је министар Милићевић.
Поред савјета Европе, Резолуција о Сребереници, “има ли ту истине и правде”.
Сада нови стандарди и принципи гласања. Мисле да у ГС УН је потребна проста већина и да Резолуцију о Сребреници усвоје са десет гласова. Та Резулуција значи да смо ми геноцидан народ и да је Република Српска геноцидна творевина. У томе морамо бити јединствени и то јединство мора да се бори за истину, једнакост и право и правду, рекао је он.
Министар Милићевић је додао да ће доћи тренутак када ће се морати поштовати међународно право.
-Можда смо мали , али смо снажни, пркосни и стабилни и знамао која је вредност слободе и мира, рекао је министар Милићевић и додао да је река Дрина не граница, него “кичма која нас спаја. боримо се за истину право и да будемо јединствени и подржимо активности Предсједника Србије и политичког руководства Репубилеке Србије”.
Ми смо гарант Дејтонског споразума и ми поштујемо територијални интегритет сваке међународно признате државе, али то тражимо и за нашу земљу и наш народ. Овај скуп показује јединство нашег народа, очувању мира и поштовању наших националних и вјерских осећања, рекао је министар Милићевић.
Он је поручио да ће Србија поштовати све сусједне државе , али и помагати свом народу гдје год да живи у очувању српског језика и писма и економско јачање економске снаге нашег народа.
Рука Србије о регионалној сарадњи је увјек пружена, истакао је он
Наставак рада Конференције планиран је за сјутра 21.априла, недеља, у просторијама српске организације у Скадру „Морача-Розафа“.
Наставак Конференције је у Плавој сали Српске куће у Подгорици у понедељак 22.априла, уз трибину обиљежавања националног Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, гости представници Музеја жртава геноцида из Београда Дејан Ристић и Бојан Арбутина.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВАСКРШЊА ПОРУКА МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА: Црна Гора да превазиђе подјеле и да не заборавимо страдање Срба на Космету!

МР МОМО ЈОКСИМОВИЋ: Кад Драгић брани Дражу!

ПИСМО РОЂАКУ: Порука Јакову на ВЕЛИКИ ПЕТАК- немој подржати Резолуцију о Сребреници!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Bombardovanje-Beograda-815x458

КРВАВИ ВАСКРС СРПСКИХ ГРАДОВА ТОКОМ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА: Комунисти наводили бомбе!

мурина0

ПРИЈЕ 25 ГОДИНА: НАТО у Мурину убио троје дјеце, данас обиљежавање злочина!

додик8

МИЛОРАД ДОДИК: Милојкова влада, попут Милове, антисрпска!

1.мај

КОМУНИСТИ РАЗЈЕДИНИТЕ СЕ: Синдикати под Милом за 1. мај шетали и ћутали, сјутра организују Дан отпора!

среб

СРЕБРЕНИЦА-ПОЛИТИЧКА ПРЕКРЕТНИЦА: Срби тешко могу да прогутају подршку резолуцији, можда коначно схвате са киме живе!