Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

И ВАЊА ЋАЛОВИЋ-МАРКОВИЋ СЕ УПИСАЛА У ДПС: Црна Гора пробно тло за утицај Кине, Русије и Србије!

Црна Гора је идеално пробно тло за утицај ауторитарних режима – Русије, Кине, као и Србије, који користе политичке подјеле, култоролошке и вјерске везе и економске канале да подрију демократију у земљи. Русија је свој утицај у Црној Гори ширила преко конституената бившег Демократског фронта, сада коалиције За будуц́ност Црне Горе коју предводе Андрија Мандиц́ и Милан Кнежевиц́. То се између осталог наводи у извјештају Међународног форума за демократске студије, при Националној задужбини за демократију (НЕД) – америчкој невладиној организацији која сарађује са цивилним сектором широм свијета, укључујући и Црну Гору.

Ауторка извјештаја извршна директорка МАНС Вања Ћаловић Марковић, званично га је представила у уторак, на виртуелном скупу под називом “Борба против ауторитарног утицаја на Западном Балкану: Црна Гора као пробни случај“.

У извјештају се истиче да ауторитарни актери покушавају да уруше демократске стандарде и праксе не само у Црној Гори него и широм региона Југоисточне Европе у којем, “упркос продемократском и евроатлантском ставу већине влада”, и даље постоје етничке подјеле и распрострањена корупција коју ауторитарни режими користе да се инфлитрирају у политичке системе земаља у региону.

Лидери широм региона интензивирали су нападе на непристрасне медије, независне институције, цивилни сектор… Интеграција у ЕУ нажалост губи привлачност како многи људи широм региона схватају да, осим ако се нешто не промијени, ЕУ представља далеки сан. Страни нелиберални

Кремљ покушава да утиче на парламентарне изборе у Црној Гори подршком проруским политичким групама, као што је Демократски фронт. Србија јача тај утицај финансирањем просрпских политичких странака, куповином црногорских медија и успостављањем српских културних институција које јачају ставове усклађене са Кремљом, казала је Ћаловић Марковић преноси ВоА.

Према њеним ријечима Кина такође користи корупцију у Црној Гори, као и неповољне уговоре о кредитима, и себе представља као бенигну економску силу усредсређену на економску, научну и културну сарадњу – док истовремено јача свој политички утицај.

У извјештају се упозорава да комбиновани утицај Русије, Кине и Србије – “која је све више аутократска” – представља огроман изазов за аспирације Црне Горе да се придружи Европској унији, али и за здравље њене демократије.

извор: цдм

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НОВИ ПОЧЕТАК ИЗ КАЗАЊА: БРИКС за Јужне Словене, нову Европу и свијет!

ОСТРОШКА ТРАГЕДИЈА, 81 ГОДИНУ ПОСЛИЈЕ: Док је Срба и Бјелопавлића памтиће се јунаштво пуковника Баја Станишића!

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Кад су наши душмани нашли заједнички језик, изгубили смо заједничку државу”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

vuk-orovic

ВУК ОРОВИЋ, СРПСКА ДЕМОКРАТСКА ИНИЦИЈАТИВА: Неопходно да српски политички актери у Црној Гори учврсте свој утицај на власт!

ber56

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕРАНА ОД ТУРАКА: Артиљеријско утврђење на Јасиковцу пало 16. октобра 1912. године!

miomir1

WOKE РЕВОЛУЦИЈА: Диктатура дубоке љевичарске државе и рушење традиционалних вриједности!

boja

СРПСКА УМЈЕТНОСТ: Бојана Пековић – “Прожимање”!

grafika

ДПС РЕВОЛУЦИЈА: Попис декласирао бивши режим, најављују излазак на улице! Кривуље раста и пада се приближиле, пријети смак ЦГ!