Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ИМАМ БЕРАНСКИ РАХИМ МУРАТОВИЋ НА САХРАНИ ПРОТЕ ДРАГАНА РИСТИЋА: Муслимани су га вољели као православни, у тешким временима био је добар човјек!

Поштовани Митрополте, Владико, свештенство, поштовани грађани, Беранци, Беранке,

Поштовани, нећу рећи обожаваоци јер само се Бог обожава, али пријатељи нашега Драгана,

Растанци су сви тешки. Шаљемо неког у други град или у другу земљу да живи, у неки бољи живот па плачемо. Када сам чуо за мога брата – тако могу слободно рећи – сузе су ми пошле. И само тада. Рекао сам: Не! Не требају сузе ићи, вјерник не смије плакати јер вјерник вјерује у други, у бољи живот. Одлично је рекао уважени Митрополит да је кратко живио. Да, али има и друга. Он је дуго живио! Не мјеримо живот по годинама, него ћемо га мјерити по дјелима. А овај човјек пред којим стојимо, наш брат, наш пријатељ пуно је оставио иза себе. Прво, добру и честиту породицу, затим, што бисмо рекли ми муслимани – добар џеман.

А кад поменух муслимани, овдје има и муслимана, на овој сахрани, и ми смо га једнако вољели исто као и ви хришћани. Он је био и наш пријатељ и друг. Како за мене кажу “наш ефендија” тако и за њега кажу “наш Драган, наш свештеник”. То је оно за шта смо и ја и он живјели. Ето, мене је Бог, можда још који дан продужио да живим. Ја вјерујем од оволико свештенства да ће имати ко да настави његовим стопама.

Није ме срамота ако кажем да смо у тешким временима, када су ружни вјетрови дували, када је најлакше било бити нечовјек а тешко бити човјек ми били заједно. Посебно ми је овај човјек ушао у душу што је имао повјерење у мене. И кад му је било тешко, осим породице и можда пар вас, са мном је то дијелио. То се не смије заборавити.

Исто и ја са њим.

Сад да ме неко пита какве је очи имао Драган – вјерујте ми да не знам. Али, какву је душу имао – то знам! Имао је душу као мало ко. Имао је душу и срце невиног дјетета. Како то Аго јуче објави на фејсбуку, наизглед груб или крут., али чим би човјек са њим мало стао, видио би да се у њему крије један невини дјечак пун љубави према сваком, увијек расположен да свакоме ко се год налази у његовом друштву буде фино. Ми смо тако дружили. Смијали смо се, дружили и мени је увијек било фино са њим а имам утисак да је и њему било фино са мном. То је само знак да смо живот на овом свијету тако прихватили да живимо за овај дан

И опет, није ме срамота да кажем: нећу прихватити, осим породице, да га је иком жао више него мени. Нећу нити могу. Тридесет и једну годину ми смо заједно. Често смо били заједно, на разним пријемима, свечаностима… Зашто живимо? На крају крајева, за овај дан и да имамо што однијет пред Господара. Драган има што понијети пред Богом, јер речено је да се жање оно што се посије. Овај свијет је кратак, на њему сијемо. И када се дијете послије девет мјесеци роди, оно плаче а ми се веселимо.и радујемо се. И тако, сада ми плачемо, али његова се душа радује, јер је она у џенету, односно у рају. Да бисмо то потврдили, требамо га се сјећати само по добру. По ничему другом се немамо сјећати Драгана, осим само по добру, а то је веома битно да га таквог памтимо и помињемо често.

извор: митрополија

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ИНТЕРВЈУ, АЛЕКСАНДАР АЛЕКСАНДРОВИЋ КРАВЋЕНКО, КОЗАК: Царска Русија је трајала 1000 година, јер јој је темељ било православље!

ЗАБРИНУТИ ЧИТАЛАЦ, КОРУПЦИЈА ИЛИ БРИГА О ГРАЂАНИМА: Нови министар здравља бира само кадрове одане власницима “Глосарија”!

“ВЕТЕРАНИ 63 ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ”: Вјечна слава свим палим борцима и јунацима у борби против фашизма и нацизма!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

логор1

ЦРНА ГОРА (НЕ)БИРА: Београд или Сребреница!

jovan eraković

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Кад пред микрофоне излази искључиви, ваља их искључивати”!

мораан

МАНАСТИР МОРАЧА У СЛАВУ ВАСКРСА, АНДРИЈА МАНДИЋ: Чувајмо светиње и градимо слогу!

александар1

ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА: Суштина наше вјере је искрена љубав!

марија захарова

МАРИЈА ЗАХАРОВА: Позивамо аутора Резолуције о Сребреници да повуче документ!