Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЗОРАН ЛАКУШИЋ УПОЗОРИО МИХАИЛА БУРИЋА: Професоре, ДПС политика је ваша струка, манипулишете подацима да би отежали борбу против шљунарске мафије!

Реаговање професора др Михаила Бурића, објављено 9. октобра 2024. године у Побједи, на мој текст под насловом „Моја борба против шљункарске мафије није само еколошка, већ и борба за правну државу“, сматрам тенденциозним, интересним и политички мотивисаним. Тврдње које је изнио проф. Бурић не садрже елементарне аргументе, а његови ставови су крајње произвољни, пропагандни и очигледно мотивисани циљевима другачијим од заштите јавног интереса.

Изузетно је опасна и нетачна тврдња проф. Бурића да Регионални водовод заузима „супротне позиције“ у односу на Управу за воде и Владу Црне Горе. Ова изјава имплицира сукоб између институција које блиско сарађују на рјешавању заједничких проблема, што није тачно. Регионални водовод никада није био у конфликту с државним органима. Напротив, у континуитету спроводимо све препоруке и одлуке Владе, што се лако може провјерити. Наш циљ је транспарентна и усклађена сарадња, за разлику од сензационалистичких тврдњи које износи проф. Бурић.

Тврдња да закључци Владе нијесу спроведени је неистина. Одбор директора Регионалног водовода размотрио је закључке Владе с посебном дозом озбиљности и предузео све потребне кораке како би се створили услови за даље испитивање и мониторинг изворишта „Боље Сестре“. Такође, предузете су бројне мјере у циљу унапређења мреже мониторинга кроз међународне пројекте. Сви наши поступци су транспарентни, засновани на научним, истражним и законским премисама, и у потпуности су усклађени са јавним интересом.

Наравно да се залажемо за максималну ангажованост свих надлежних органа и институција, као и за потпуну интеграцију научне заједнице, што је пракса коју доследно спроводимо од мог доласка у Регионални водовод. Подстичемо све институције и појединце да самостално спроводе научна истраживања, без потребе за нашим директним ангажовањем.

Професоре Бурићу, позвали сте се на своје чланство у државној комисији коју је формирала Управа за воде, међутим, важно је нагласити да је Регионални водовод формирао државне комисије које имају исти значај и одговорност. Није примјерено позивати се с позиције силе, већ бисте као научник требали у први план стављати научне чињенице и аргументе, а не чланство у комисији. Потребно је да се усмјеримо на суштину научних доказа и дијалог заснован на чињеницама.

Тврдња да „Представници Регионалног водовода обмањују јавност о изворишту Боље Сестре“ је апсурдна и нетачна. Проф. Бурић манипулише чињеницама с очигледном намјером да дискредитује нашу компанију, која се води искључиво научним и транспарентним процесима. Кроз цијели његов текст види се тенденција да се Регионални водовод политизује и постави под контролу интересних сфера. Подсјећам професора да је стручна институција ангажована за израду пројеката још за вријеме владавине ДПС-а, странке чији је он члан, што додатно указује на његове политичке мотиве.

Тврдња да Регионални водовод „нестручно“ наводи нелегалну експлоатацију шљунка као главни узрок смањења издашности извора Боље Сестре је потпуно неутемељена. Сви релевантни извјештаји јасно указују да антропогене активности, укључујући експлоатацију пијеска и шљунка, озбиљно угрожавају извор „Боље Сестре“. Нелегална експлоатација није само еколошки проблем, већ и кривично дјело. Као универзитетски професор, проф. Бурић би то требало да зна и не смије игнорисати.

Умјесто да, као научник, подржи напоре да заштитимо изворишта, проф. Бурић политизује ову тему износећи тврдње без доказа, чиме доводи у заблуду јавност и нарушава властити кредибилитет.

На крају, позивам проф. Бурића да, ако има било какве доказе који подржавају његове тврдње, исте предочи надлежним институцијама, умјесто да путем медија дискредитује стручњаке и институције. Његови неаргументовани напади само отежавају нашу борбу против шљункарске мафије и угрожавају напоре за јачање правне државе. Такав приступ није само неозбиљан, већ и крајње неодговоран – закључио је Лакушић у свом реаговању

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НОВИ ПОЧЕТАК ИЗ КАЗАЊА: БРИКС за Јужне Словене, нову Европу и свијет!

ОСТРОШКА ТРАГЕДИЈА, 81 ГОДИНУ ПОСЛИЈЕ: Док је Срба и Бјелопавлића памтиће се јунаштво пуковника Баја Станишића!

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Кад су наши душмани нашли заједнички језик, изгубили смо заједничку државу”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

vuk-orovic

ВУК ОРОВИЋ, СРПСКА ДЕМОКРАТСКА ИНИЦИЈАТИВА: Неопходно да српски политички актери у Црној Гори учврсте свој утицај на власт!

ber56

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕРАНА ОД ТУРАКА: Артиљеријско утврђење на Јасиковцу пало 16. октобра 1912. године!

miomir1

WOKE РЕВОЛУЦИЈА: Диктатура дубоке љевичарске државе и рушење традиционалних вриједности!

boja

СРПСКА УМЈЕТНОСТ: Бојана Пековић – “Прожимање”!

grafika

ДПС РЕВОЛУЦИЈА: Попис декласирао бивши режим, најављују излазак на улице! Кривуље раста и пада се приближиле, пријети смак ЦГ!