Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕВГЕНИЈ БАРАНОВ, ДИРЕКТОР РУСКОГ ДОМА У БЕОГРАДУ: Српској православној цркви поклоњени архивски документи о злочину у Велици!

Директор Руског дома у Београду Евгеније Баранов уручио је Српској православној цркви архивске документе о покољу у Велици. Уручење историјске архиве, коју је прикупио руски историчар Дмитриј Фролов из Благовешченска, одржано је у селу Велика у Црној Гори.
Након божанствене литургије, коју је у Храму Св. Мученика Кирика и Јулите служио Патријарх српски Порфирије, директор Руског дома Евгеније Баранов предао је Српској православној цркви дигитализовану архиву вредних докумената. Поклон из Русије примио је на чување Епископ будимљанско-никшићки Методије, наводи се у саопштењу Руског дома у Београду.
Свечаности поводом 80. годишњице трагедије у Велици присуствовали су председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министар културе Србије Никола Селаковић, амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников, Патријарх српски Порфирије, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и други бројни јерарси СПЦ, представници јавних организација, потомци жртава нациста.
Ове године се навршава 80 година од трагичних догађаја у Велици. У околини села Велика и Горња Ржаница, 28. јула 1944. године, нацистичке јединице поражене од партизана су у одмазди, свега за пар сати спалили око 500 мештана, које су пре тога зверски мучили. Годину дана раније, у околини села Пива и Дола, од 6. до 12. јуна 1943. године, поклано је преко 1.260 људи, међу којима 549 деце.
Како се додаје у саопштењу, руски историчар Дмитриј Фролов више од 10 година прикупља податке о злочинцима који су извршили геноцид над српским народом у Велици. Фролов је о свом трошку откупљивао дигитализована документа и фотографије из европских архива, прикупљајући доказе о организаторима и извршиоцима злочина.
Резултат дугогодишњег рада је научна студија “Под барјаком Скендербега: Албански добровољци у служби нациста 1943-1944”. Дмитриј Фролов је одлучио да прикупљену научну архиву поклони житељима Велике и Српској православној цркви у циљу даљег проучавања и чувања, а жељу руског историчара је данас остварио Руски дом у Београду.
извор: спутњик
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!