Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ВРАНЕШ ПОЧЕТКОМ 19. ВИЈЕКА: Протјеривање Срба и насељавање муслимана!

Многа бјелопољска српска братства примила су ислам након 1809. године. Муслиманско братство Кијамети из села Годијева води поријекло од попа Јеремије Ћућића. По предању са групом сељака отишли су да приме ислам код џамије у Радулићима два сина попа Јеремије. Поп Јеремија се томе противио, а када јe чуо да су му се синови потурчили, узвикнуо je: “Који ме кијамет нађе да се под старе дане турчим”. На том мјесту- поп Јеремија је пресвиснуо, а његови потомци се прозваше Кијамети. Од другог сина попа Јеремије развило се братство Мустајбашићи.
Од српских бихорских родова који су примили ислам данашња муслиманска братства су: Зврко, Радич- који воде поријекло од православног рода Радића,_ затим муслиманска братства: Тарух , Тигањ, Трањар, Шољани, Шипкар, Пилица…
Села Вранешке долине након прогона и исељавања српског становништва насељавају муслимани. У Пали се насељавају Љуце, поријеклом из Никшића и Зекићи поријеклом Херцеговци. Раније српско село Нинковиће, насељавају муслиамнски род Бабајићи поријеклом из Куча, по којима се село прозва Бабајићи. Село Вранштицу насељавају Муслићи, муслимански род поријеклом из Куча, по којима се село Вранштица прозва Муслићи. У Шаховићима су живјели Каљићи који су живјели и у Лијесци, Мартиновићи, Нуковићи, Муховићи Роцићи, Козићи, Кофрц , Буквићи, Каралићи, Садиковићи, Брзаћи, Елезовићи, Скендеровићи.
У Папама су се населили Дрпљани и Имамовићи. У Лековини су живјели Сејдовићи, на Коврену братства Бахори и Хамзићи. У Грабу су живјели Алиловићи.
Након 1809. године у Корита се из Црногорских брда досели муслимански род Боранчићи…
* С в е в и ђ е бр.18. 2004.год
Проф др Јово Медојевић
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СКАНДАЛОЗНЕ ИЗЈАВЕ ПРЕДСТАВНИКА ХРВАТСКЕ ВЛАСТИ: У Јасеновцу је било злочина, али не над Србима!

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ, ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА: Истина о Сребреници и овако је било!

ПОВОДОМ ОДЛУКЕ ДА ПОДРЖИ РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ: Протест испред Владе у 19 сати!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

prva

“ПРВА ТВ”, РЕЗОЛУЦИЈА И ПРАВОСЛАВНО ПОМИРЕЊЕ: Нема мира без рехабилитације црногорских четника, Јаков за сада ћути о томе!

penzija33

ПРЕДСТАВНИЦИ ПЕНЗИОНЕРА: Нећемо повећање чланарине, Савез пензионера је и даље филијала ДПС-а!

desanka

ПОЕЗИЈА: Прије 126 година рођена Десанка Максимовић!

nenad-jezdic-knjiga-o-milutinu

ШТА НАМ РАДЕ АЛБАНЦИ, ПОСЛИЈЕ ПАТРИЈАРХА, УЛАЗАК НА КИМ ЗАБРАЊЕН И НЕНАДУ ЈЕЗДИЋУ: Требало да гостује са представом “Књига о Милутину”, екипа “Звездара театра” враћена са границе са Косметом!

duskotrifun

“СРПСКА КУЋА”: Вјечне теме пјесника Душка Трифуновића!