Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕРАНЕ: Патријарх Порфирије служи литургију за мученике из Велике!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетиће 28. јула 2024. године многострадално село Велику у Епархији будимљанско-никшићкој, где ће поводом осамдесете годишњице страдања Срба из тог и околних горњеполимских села служити свету Литургију у цркви Светих мученика Кирика и Јулите са почетком у 9 часова.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на редовном заседању 24. маја 2017. године у Београду, на предлог тадашњег Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, данас Митрополита црногорско-приморског, прибројао је лику светих мученике величке и горњеполимске. У диптих светих тада су прибројане српске жртве нацистичког терора из Велике Ржанице и Горње Ржанице испод планине Чакор пострадале 28. јула 1944. године, придружујући им и 28 деце уморене глађу у плавском затвору 1941. године. Припадници злогласних немачких дивизија Принц Еуген и 21. СС брдске Скендербег су, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, за само два сата у горњеполимским селима зверски поклали или живе у ватру бацили 427 српских нејачи, деце, жена, стараца и осталог ненаоружаног становништва. Само 171 дете и младих старости до 20 година побијено је тада на правди Бога. Велика, као најстрадалније село у Горњем Полимљу, постала је местом саборног помињања свих горњеполимских жртава пострадалих од наци-фашиста током Другог светског рата. У покољу у Велици су, поред Немаца, учествовали и балисти и вулнетари (тзв. муслиманска милиција) из Плава, Гусиња, Бихора и са Косова и Метохије, од којих су многи после рата, у време комунистичке власти, уживали чак и повластице. Ови нацистичко-фашистички злочини се, сразмерно броју становника Велике и Горњег Полимља, по монструозности и брзини извршења сматрају међу најтежим у Европи током Другог светског рата. У селима подно Чакора није било куће у којем није страдало двоје или више укућана. Многе породице и куће су заувек затрте, било је и по петанаест убијених из једног домаћинства, а остало је забележено да је породици Гојковић убијено преко 20 чланова. Посебно тешко су пострадале породице Кнежевић, Вучетић, Живаљевић, Пауновић, Томовић, Бјелановић, Јокић, Поповић, Симоновић, Стешевић…

Црквено-народни сабор одржава се сваке године на дан спомена Светих новомученика величких и горњеполимских 28. јула, када Црква слави и Свете мученике Кирика и Јулиту. Потомци жртава, у знак молитвеног сећања на мучеништво својих предака, почели су градњу цркве Светих Кирика и Јулите 28. јула 1994. године, када је темеље храма освештао блажене успомене Митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Завршену цркву су освештали 28. јула 2001. године митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије.

Свечани дочек Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија биће одржан у манастиру Ђурђеви Ступови код Берана 27. јула 2024. године у 19,30 часова.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГАРАВИЦЕ, ОБИЉЕЖАВАЊЕ: Од усташког злочина над 12.000 Срба прошло 83 године, провокације Бошњака – у спомен парку ратна застава БИХ!

У ЧАЧКУ: Сахрањен Бора Ђорђевић!

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!