Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕЛИ ДВОР: Хуманитарни концерт Стефана Ђоковића, сав приход намијењен школи “Антон Скала” у Београду!

Под покровитељством Фондације за образовање и културу Њ.К.В. Престолонаследника Александра, Ротари клуб Београд интернационал организовао је још један успешан хуманитарни концерт виртуоза, пијанисте Стефана Ђоковића, који је одржан вечерас у Белом Дворуу присуству и уз подршку Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине.

Концерт је одржан са жељом да се прикупе средстава за потребе Основне школе Антон Скала из Београдасав приход од улазница је намењен за набавку аудио опреме за фискултурну салу. Ученици ове школе су у највећем броју деца са поремећајем из спектра аутизма, а школа већ има добру и дуготрајну сарадњу са Краљевским Двором. Наиме, Антон Скала је у више наврата добијала помоћ од хуманитарне организације Лајфлајн Чикаго и Фондације Принцезе Катарине, тако да овај концерт представља наставак подршке овој образовној установи.

Заједно са Њиховим Краљевским Височанствима, догађају је присуствовао амбасадор Бразила у Србији, ЊЕ Жозе Маура да Фонсека Коста Коуто, као и многи други угледни гости из сфера бизниса, уметности, културе и јавног живота Србије. Њ.К.В. Престолонаследник Александар је као домаћин поздравио све госте, након чега је уследио диван наступ Стефана Ђоковића, члана Ротари клуба Београд и виртуозног српског пијанисте који тренутно похађа докторске студије, а који је за ову прилику извео одабрана дела великих мајстора, Дебисија, Листа, Шопена, али и својих ауторских композиција.

„Свака врста подршке нашој деци, ученицима и образовним институцијама је преко потребна и више него добродошла. То је био и мотив који ме је водио када сам пре више од 20 година основао моју Фондацију за образовање и културу. Да очувам и наставим традицију мојих предака у подршци младима и да остварим сопствену визију.

-Живот деце и одраслих са п поремећајем из спектра аутизма није лак и наша је обавеза и дужност да им помогнемо. Организовањем овог догађаја, заједно пружамо подршку изузетно важној мисији школе Антон Скала. Темпл Грандин, позната ауторка и борац за права и ширење свести о аутизму, једном је рекла: „Мој аутизам је део онога што јесам, није болест или обољење.” Ове речи нас подсећају да аутизам није нешто што треба лечити или кориговати, већ нешто што треба разумети и прихватити. Вечерас се, такође, заједно залажемо и радимо на стварању света прихватања и инклузије, подржавајући рад ове школе, изјавио је Њ.К.В. Престолонаследник Александар овом приликом.

Директорка школе Антон Скала, гђа Наташа Селић Станковић, захвалила је Престолонаследнику и Принцези на њиховој континуираној подршци, истичући значај донација као што је ова за рад школе. Овом приликом, она је такође Њиховим Краљевским Височанствима уручила специјалнa признања за све што су њихове Фондације урадиле за подршку раду ове установе.

Гђа Оливера Станић се обратила испред Ротари клуба Београд интернационал, и у свом говору је нагласилa: „Управо је Фондација за образовање и културу Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића препознала значај постојања и рада Школе Антон Скала у пружању квалитетног образовања и живота деце са аутизмом и њихових породица, те се надам да ћемо ову сарадњу наставити и у будућности. Овим хуманитарним догађајем, показали смо да заједно можемо направити велике ствари и оставити позитиван утицај на свет око нас.“

Аутизам се најчешће дефинише као неуроразвојни поремећај који карактеришу тешкоће у социјалној комуникацији, односно интеракцији, као и ограничени и понављајући обрасци понашања, интереса и активности. Најчешће се дијагностикује од 1.до 3. године и значајно је заступљенији  код дечака у односу на девојчице, однос је 4:1. Начин на који се аутизам манифестује код поједине особе се мења током живота. Клинички је познат као поремећај из спектра аутизма што значи да  има свеобухватни утицај на развој, односно на већи број развојних подручја (говор, моторика, понашање, учење…) и може на различите начине и у различитој мери утицати на свако од њих. Тачан узрок аутизма и поред бројних истраживања  још увек није познат. Аутизам није стање које се може сматрати “излечивим” или “неизлечивим” јер нема физичких симптома и не лечи се лековима. Савремени приступ аутизму налаже да се треба оградити од клиничке слике и аутизам сагледати као нормалну варијацију унутар људске разноликости, коју треба уважити и ценити.

Основна школа „Антон Скала“ је основана 1964.године и прва је школа на Балкану која је 1978. године отворила одељење за децу са аутизмом и укључила их у образовни систем. Име је добила по човеку који је био један од оснивача југословенске дефектологије као први човек у Влади Краљевине Југославије задужен за оснивање и развој специјалних школа. Има 96 ученика, готово  сви ученици су из спектра аутизма. Школа данас представља једну од најреферентнијих установа за образовање ученика са аутизмом захваљујући резултатима који су постигнути у раду са децом. Методе рада које наставници и учитељи користе у раду засновани су на TEACCH филозофији и структуираном учењу. Наставници се континуирано стручно усавршавају и учесници су на бројним стручним међународним конференцијама и пројектима као аутори различитих радова и програма. Ученици и наставници су добитници значајних награда, а интересантно је поменути да су ђаци ове школе прве особе са аутизмом у Европи које су снимили музички ЦД и добитници су награде Града Београда 2013.године из области уметности. Такође, бивши ученици, иначе деца без родитељског старања, су глумили у филму „Оаза“, редитеља Ивана Ивића и добили бројне награде на фестивалима у свету, за најбољи европски филм и најбоље глумце аматере, као носиоци главних улога. Школа се непрестано труди да обезбеди најбоље услове и савремена средства за максималан развој потенцијала код деце са аутизмом.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ИЗ БИЈЕЛЕ: Гдје год је наш народ одлазио подизао је храмове, како прије 1000 година тако и данас!

БЕЗ КОМПРОМИСА: Црногорци су Срби, Рашка, а не Санџак!

ИМА НАДЕ: Идејом о подизању споменика Дражи, Александар Шапић ради посао историчара!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

slobo

СЛОБОДАН ТОМОВИЋ “ГРАЂАНСКИ РАТ У ЦРНОЈ ГОРИ”: Суровост ОЗНЕ, из Краљских Бара стријељали Данила Вукићевића који је имао само 15 година!

mandić

АНДРИЈА МАНДИЋ И МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Тражићемо парламентарну истрагу о убиству Душка Јовановића и Павла Булатовића!

Docek-patrijarha-Porfirija-u-Bijeloj-Porfirije-besjeda-septembar-2024-800x600

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Радујем се што сам у Боки гдје живе православни Срби!

dusko1

ЗАМЈЕНА ДПС ТЕЗА: Чувар црних кутија бившег режима опет би да влада, no pasaran!

srpski-kamioni

ДА И АМЕРИКАНЦИ ВИДЕ КУРТИЈЕВ ТЕРОР: На улицама Њујорка камиони који приказују злочине према Србима на Косову!