Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕЗОБРАЗНИ ХРВАТИ ТРАЖЕ: Грлић-Радман хоће Дом у Ластви, брод “Јадран”, предлажу Резолуцију о Божићном устанку, опомињу да Црна Гора у ЕУ иде преко Хрватске, па да не помињу Јасеновац!

Црна Гора би се требала суочити са властитом историјом, ако је склона резолуцијама. Требала би донијети Резолуцију о божићном устанку, ако идемо унатраг, поручио је министар вањских и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман током данашње посјете Хрватској заједници у Доњој Ластви.

Он је, како преноси Радио Тиват, у Дому културе “Јосип Марковић” у Доњој Ластви одржао састанак са Адријаном Вуксановићем, предсједником ХГИ и послаником у Скупштини Црне Горе, Звонимиром Дековићем, предсједником Хрватског националног вијећа и Илијом Јановићем, потпредсједником ХГИ.

Састанку су присуствовали и амбасадор Хрватске у Црној Гори Веселко Грубишић и конзулица Хрватске у Црној Гори Јасминка Лончаревић.

Након састанка одржана је пресс конференција.

-Ми овдје долазимо са поруком и Владе и предсједника хрватске Владе о подршци, о бризи за Хрвате у Црној Гпри и Боки Которској. Наша брига је од почетка видљива овдје, како политички, тако и финансијски и у сваком другом облику. Желимо да се тако настави и да се Хрвати у Црној Гори осјећају сигурно, заштићемо, да остварују грађанска права, посебно она права која уживају националне мањине у Црној Гори. Ми смо поздравили састављање нове црногорске Владе али имали смо и каталог неријешених билатералних питања које су у интересу обије стране. И желимо да се она почину ријешавати, казао је Грлић Радман, преноси Радио Тиват.

А једно од питања је, према његовим ријечима, и овај Дом гдје се сад налазимо.

Ово је хрватски дом који су градили Хрвати 1922. То што је њима одузето након Другог свјетског рата је друга прича. Разговарали смо да се тај Дом њима врати и да могу са њим да располажу. То је њихова имовина и наравно имовина Црне Горе. То је прво питање које треба ријешити. То је један гест који смо ми очекивали од црногорске стране. На жалост до ње није дошло, додао је хрватски министар.

Навео је да Хрватска је остварила све вањско политичке циљеве.

Хрватска може бити узор земљама Западног Балкана, прије свега Црној Гори. Да није било Хрватске Црна Гора не би ушла у НАТО, на примјер. Сва документа на хрватском језику ми смо предали Црној Гори. Ми смо од самих почетка помагали и помагаћемо Црној Гори. Али желимо и поштовање са црногорске стране. Све што не иде у прилог томе не можемо поздравити. Црна Гора треба да увиди ту важну чињеницу хрватског снажног присуства у остваривању европске перспективе Црне Горе. Улазак Црне Горе у Европску унију иде преко њеног сусједа, који је истински заговорник европске перспективе Црне Горе. Ако смо заједно, онда дијелимо исте вриједности, казао је Грлић Радман.

Али ту, јаже, морају постојати докази.

ама је неприхватљива и бесмислена Резолуција о Јасеновцу коју би наводно требало да донесе Скупштина Црне Горе. Питамо се какве везе Црна Гора историјски има са Јасеновцем? Апсолутно никакве. Нити повијесно оправданим нити је то политички логично. И сигурно ће имати нашу реакцију ако до тога дође. Црна Гора би се требала суочити са властитом повијешћу, ако је склона резолуцијама. Требала би донијети Резолуцију о божићном устанку, ако идемо унатраг. У свијести Црногораца то је остало као једно болно питање. Нема захлађења односа. Само два сусједа који би требали дијели исте вриједности. Ми смо упућени једни на друге. Ми смо испружили руку и желимо да буде са пријатељским стиском. Ето, ми смо изразили жељу нотом да посјетимо Школски брод “Јадран”. На једно државно питање ми нисмо добили достојан одговор. И тај посјет се неће догодити. Ми сматрамо да Школски брод “Јадран” припада Хватској. Он је за нас заточеник. Од 1933. он је у Хрватској био стално. Дошао је из Хамбурга па је навратио у Тиват. Ми располажемо са комплетном документацијом која доказује да он припада Хрватској. Овдје је питање достојанства , дигнитета и симбола. Имамо ми бродова. Али у свијести нашој је да је “Јадран” хрватска својина, рекао је министар Грлић Радман.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Радујем се што сам у Боки гдје живе православни Срби!

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У БИЈЕЛОЈ: За Херцег Новим је шест и по вијекова традиције српског језика и ћирилице!

“ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ ЦРНЕ ГОРЕ”: Након убиства на Цетињу захтијевамо смјену комплетног безбједоносног сектора!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milos2

МИЛОШ САВЧИЋ, БОГАТИ СРБИН, КОГА КОМУНИСТИ НИЈЕСУ ВОЉЕЛИ: На његовом имању саграђена “Кућа цвећа”!

radić

КОСМЕТ, ГОЛГОТА ЗА СРБЕ, ДЕЈАН РАДИЋ: У кућу му упала три Албанца, претукли и опљачкали!

slobo

СЛОБОДАН ТОМОВИЋ “ГРАЂАНСКИ РАТ У ЦРНОЈ ГОРИ”: Суровост ОЗНЕ, из Краљских Бара стријељали Данила Вукићевића који је имао само 15 година!

mandić

АНДРИЈА МАНДИЋ И МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Тражићемо парламентарну истрагу о убиству Душка Јовановића и Павла Булатовића!

podgor

ПОВОДОМ ИЗБОРА У ПОДГОРИЦИ МОНТЕНЕГРИНИ У КОМУНИСТИЧКОМ СТИЛУ: Ми или потоп, све за ДПС, па да хљеба неће јест!