Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЈА МАНДИЋ ПОВОДОМ “ОЛУЈЕ”: Многи су покушали да униште сјећања Срба, али и даље смо ту!

Не постоји српска душа коју 4. августа не пробуди олуја болних сјећања на непрегледне колоне својих сународника, који напуштају своја вјековна огњишта у нади да ће сачувати оно што им је у том моменту једино и преостало, властите животе.

Ово је саопштио предсједник Скупштине Андрија Мандић а поводом годишњице злочиначке акције Олуја којом је са територије данашње Хрватске протјерано протјерано више од 200.000 српских душа.

Његово саопштење преносимо интегрално.

Нема Србина на земаљској кугли који у тој колони није имао неког свог, неког ближњег. Заправо, нема Србина који тог, али и сваког наредног 4. августа није у тој колони, тихо и молитвено. Било је сеоба и раније, за вријеме великих империја и тамница народа, али нико није могао да вјерује да ће се пред сами почетак 21. вијека, на старом континенту десити прогон и егзодус једног народа, са простора који је својом храброшћу и животима завриједио и начинио својом постојбином још у 14. вијеку. Многи су кроз историју покушали да угасе наш српски народ и униште свако сјећање на њега – манастире, цркве, градове и села, али упркос свему, ми смо и даље ту. Памтимо. За српски народ не постоји смрт, јер је он постојан и утемељен прије свега у својој вјери православној, већ као што то рече велики Милош Црњански – за нас постоје само сеобе. Данас са тугом, али и храброшћу и поносом у својим срцима шаљемо поруку да постојимо, да знамо ко смо, да знамо одакле потичемо, да знамо шта су нам коријени и поврх свега – да чувамо сјећање на све оне који су своје животе дали и изгубили како би наш народ данас васкрсао.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!