Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Андрија Мандић: Изградити Меморијални центар “Бојна Њива”!

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић поздравио је идеју да се изгради меморијални центар Бојна њива у знак сјећања на Мојковачку битку.
Тиме ће бити обиљежено једно велико дјело наших предака, али и повећава понуда Мојковца, рекао је Мандић након посјете Мојковцу.
Он је истакао да је Мојковачка битка надрасла простор Црне Горе и била значајна и за Србију, поготово што је то била одбрана одступнице српске војске према Албанији. Мандић је изразио увјерење да ће средства за меморијални центар врло лако бити обезбјеђена, саопштено је из Скупштине Црне Горе.
-Наши пријатељи који држе до те битке и до традиције Црне Горе ће заједно са нама
учествовати у овоме. Дуго се чекало да се то уради, али садашњем руководству Мојковца је допало да тај важан историјски посао заврши, рекао је Мандић.
Мојковачка битка почела је 6. јануара 1916. године. У њој је Санџачка војска Краљевине Црне Горе, под командом сердара Јанка Вукотића, одбила офанзиву много јачих аустроугарских снага, чиме је омогућено повлачење Војске Краљевине Србије преко албанских планина и даље ка Крфу.
На удару 6. аустроугарског краљевског пука, на Развршју и Бојној њиви нашао се Доњоморачки батаљон Колашинске бригаде. Уз јурише и противјурише положаји су наизмјенично прелазили из једне на другу страну, али је Доњоморачки батаљон успио да задржи положај. Борбе су биле са пуно губитака на обје стране. То је била и посљедња војна операција војске Краљевине Црне Горе, која је 1918. године ушла у састав Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца.
извор: срна
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЈАДНИ ОНИ, ДАНИЈЕЛ СЕ ИСПОВИЈЕДИО ДПС ОДБОРНИЦИМА: Прогоне нас, хапсе, а ми невини, борићемо се до посљедњега за Мила!

УКРАШЕН ЦЕНТАР ПЉЕВАЉА: “Нек се чује на све стране, кад слободу Србин створи”!

ЈАХЕЛ ВИЛАН, ИЗРАЕЛСКИ АМБАСАДОР: У Сребреници није био геноцид!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

лубо

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!

равна4

ГРУ ВЕРЗИЈА: Равногорска вила!

побједАДПС

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

беране

ВЕЧЕРАС У БЕРАНАМА: Вече српских пјесника!

равна4

СРБИ ПОМЕНИТЕ У МОЛИТВАМА: На данашњи дан 1893. године рођен Дража Михаиловић, вођа Трећег српског устанка и први герилац у поробљеној Европи!