Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЊУЈОРК: Парастос Михајлу Пупину, великану српске науке!

У знак сећања на 89. годишњицу упокојења чувеног српског научника Михајла Идворског Пупина, на гробљу „Wоодлаwн” у Њујорку одржан је парастос. Церемонију су предводили парохијски свештеници Српске православне цркве у Њујорку, уз присуство бројних чланова српске заједнице и особља Генералног Конзулата Републике Србије, на челу са Генералним конзулом др Владимиром Божовићем.

У свом обраћању, отац Живојин подсетио је присутне на Пупинов неизбрисив допринос научном свету, развоју телекомуникација, као и његовој родној земљи и српском народу у дијаспори. Пупин, који је свој интелектуални таленат користио на добробит свих, оставио је дубок траг не само у науци, већ и у срцима својих сународника.

Др Владимир Божовић истакао је Пупина као симбол једне епохе, нагласивши његово нераскидиво обележје које и данас инспирише. Пупинов живот, испуњен тешкоћама али и непоколебљивом љубављу према свом народу, послужио је као пример истрајности и оданости својим коренима и вредностима.

Његово дело, од академског доприноса на Универзитету Колумбија до добитника Пулицерове награде за аутобиографију „Од пашњака до научењака”, представља трајно наслеђе које надахњује. Пупинова филантропска делатност, подршка српској младежи и културним институцијама, само су део његовог великог доприноса српском народу и отаџбини.

Посебно је истакнута Пупинова улога у дипломатским напорима током Париске мировне конференције, што је имало кључан утицај на територијалне добитке за Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Генерални конзул Божовић изразио је дубоку захвалност Пупину, нагласивши да његова интелектуална величина и човекољубиво опредељење настављају да инспиришу српску заједницу у САД.

Парастос у Њујорку био је прилика да се подсетимо и одамо почаст Михајлу Идворском Пупину, човеку чија дела и живот представљају вечно наслеђе и инспирацију за будуће генерације.

извор: сербиан тимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГЕ ЖРТВЕ ФАШИЗМА, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Памтимо и поштујемо дубоке и болне ране нашег народа!

ФАЛСИФИКАТИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Стефана Првовјенчаног није крунисао папа, него Свети Сава и то руком Јована Крститеља!

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!