Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У ДАНИЛОВГРАДУ: “Брђанска земља” за повратак Брђана!

У великој сали Центра за културу одржана је промоција првог броја часописА за историју, културу, вјеру и умјетност Бјелопавлића и Брда. Часопис „Брђанска земља” основали су чланови и људи окупљени око Удружења Бјелопавлића “Бијели Павле”. Главни уредник часописа је проф. др Борис Б. Брајовић, а редакцију чине: Милорад Дуди Кадић, Милан Стојовић, Здравко Гавриловић, Перо Радоњић, Данило Јовановић, Миљан Станишић, проф. др Светислав Поповић, проф. др Горан Радоњић, мр Жељко Вујадиновић и Станко Јовановић.

На промоцији су говорили: проф. др Борис Брајовић, о. Обрен Јовановић, Данило Јовановић, Милан Стојовић, Милорад Бошковић, Светислав Поповић.

Промоцији су присуствовали предсједник Црне Горе Јаков Милатовић, предсједник Општине Даниловград Александар Гргуровић, предсједник СО Даниловград Предраг Пајовић, потпредсједници Марија Радоњић и Бојан Павићевић, предсједница СО Главног града Јелена Боровинић Бојовић, државни секретар у Министарству просвете Драган Бојовић. Промоцији је присуствовао и велик број грађана.

Часопис је основан са идејом да се да глас и јавност онима без гласа, да се вреднују животи, приче, догађаји, да се друштвена сјећања и Брђана и Бјелопавлића, која су и вишеслојна и преклапајућа са другима изнесу на свјетло и да се обнови памћење јер историјска свијест одређује шта јесте и чему свака поједина заједница, племе, народ може да тежи. Два концепта прожимају све овакве културно-публицистичке подухвате какав намјерава да буде часопис „Брђанска земља” а то су идентитет и памћење – наводи се из уредништва.

Проф. др протојереј, ставрофор Борис Брајовић казао је да је часопис покренут како би одговорио на питање: шта је Брђанска земља и ко су Брђани? Говорници су истакли да је неопходну славну прошлост сачувати од заборава.

Предсједник Општине Даниловград Александар Гргуровић поздравио је присутне и поручио да ће у руководству Општине овакве и сличне идеје увијек имати конструктивну подршку. Гргуровић је истакао да богато културно наслеђе ових простора обавезује да се архивира и да се о њему пише како би се сви упознали са богатим наслеђем. Истакао је да управо наслеђе које имамо на овим просторима треба да има статус стратешког ресурса и да се на њему може засновати одрживи развој културе и туризма у Даниловграду.

Пригодне стихове рецитовала је Јована Секулић, а наступио је и гуслар Миленко Калезић.

извор: волим даниловград

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗБЦГ: Катнић кривицу сваљује на Сашу и Петра!

ПЕНЗИОНЕРИ ПИСАЛИ БИВШЕМ ШЕФУ РЕЖИМА: Дон Мило Корлеоне нас је упропастио као ниједан окупатор!

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

комуниуби

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ И ЊИХОВИ ЗЛОЧИНИ: Убили Љубицу Поповић у Лушцу код Берана, њен убица постао народни херој!

gradski trg (5)

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

катнић0

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Tito

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

скадаркон

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!