Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

УЗРОЦИ И ПОСЉЕДИЦЕ, ГДЈЕ СТАДОХ, ТИ ПРОДУЖИ: Шербо и Балша нашироко о страдању муслимана у Шеховићима, а прећуткују злочине над Србима у Полимљу, пасјим комунистичким јамама,Словенији, Крнову…!

Пише: Иван Милошевић

Таман. Гдје Шербо Растодер стане, ту Балша Брковић продужи. У “Вијестима” у седам наставака Шербо је описао страдање муслимана у Шеховићима прије 100 година, а као крешендо његове приче појавио се јуче Балша Брковић да на све стави један велики зарез и обећа да ће поменути лист и он лично све потанко истражити и да ће сваки злочин над муслиманима бити откривен. И треба да буде откривен и разјашњен и нико нормалан то не спори, али када се тога посла дохвате Шербо и Балша дође се до једностраног закључка. Срби су за све криви, само су они правили злочине, клали по кућама, селима и сокацима, остављали крвави траг братомржње и злих подјела! Сви остали су били жртве српске незајаживије жеље за клањем. Муслимани, Хрвати, Албанци, Бугари, Марсовци и остали ванземаљци, хтјели мирно да живе, читају класичну литературу и слушају опере, али ти крезуби, знојави Срби, као избјегли ђаволи, не дају и кољу гдје стигну! Углавном се на то сведе Шербова и Балшина прича и они то раде братски, испомажу се на сваком кораку, гдје Шербу зафали ссвједочанстава о српским клањима, прискочи у помоћ Балша и обратно и све тако у круг! Све у складу са нЕформално усвојеном монтенегринском идеологијом да су у Црној Гори за све криви Срби и да њих нема Морачом би текло млијеко, Зетом мед, а на Горици би по боровима висили еври и свега би било у изобиљу! 

Rastoder: Multientičnost je danas ugroženija nego ikad
Шербо Растодер

Шалу на страну, али Шербо и Балша непогрешиво знају да опишу посљедице, али да прескоче узроке. По њима злочини над муслиманима, у Шеховићима и другим мјестима, дошли су из чистога мира и српскога хира. Напили се Срби уз гусле и кренуло је клање из разоноде! Шербо и Балша намјерно неће да сконтају да посљедица нема без узрока, да се једна појава, па и злочин, не може схватити без откривања узрока и посљедица! Уколико заборавите узрок или посљедицу добили сте мак на конац и са својим закључком можете да се сликате. Знају то Шербо и Балша, али тренутна или вишедеценијска монтенегринска идеологија ( између осталих и они су њени аутори) не признаје да узроци доносе неке посљедице, а посебно их то не занима када се ради о српским крвавим рукама!

Не бих да објашњавам узроке злочина над муслиманима у Шаховићима, о томе су и на страницама овог портала, говорили Вранешани и ко је хтио да чита могао је да прочита да до злочина није дошло из чистога мира и да су постојали узроци, али да о њим нико није водио рачуна, посебно не муслимани из тога краја! 

О другом би нешто да напишем. О комунистичким јамама, о Осману Растодеру, о Пасјем гробљу, о Котор јами, о Крнову, о Словенији… Надам се да ни Шербо ни Балша немају нипта против да се истраже и те посљедице, али не једнострано, него у складу са њиховом узроцима. Да видимо шта је Осман Растодер радио током Другог свјетског рата у околини Плава и Гусиња и како је у то вријеме побијено преко 1600 Срба из тога краја. То нијесу били четници, љотићевци, недићевци или неке други припадници српске војске, него обични Срби који су се нашли под Османовим ножем само зато што су били Срби. Какви су ту узроци и какве посљедице? Шта би са Великом? Могли би Шербо и Балша и то да објасне. Уколико неће у седам, могли би барем у два наставка у “Вијестима”! Не би им због тога образ отпао! 

Могли би по који текст и о Пасјем гробљу, односно Долима покрај Колашина, гдје у потоку партизани побише на стотине угледних људи из овога краја и то само због тога што нијесу били комунисти. Гдје су ту узроци, а гдје посљедице, па није ваљда да у Колашину само Бреза памти људску крв, било ју је и нешто ниже, на обали Таре, гдје данас млади играју кошарку, рукомет и мали фудбал! И док они играју фудбал, Шербо и Балша се играју са узроцима и посљедицама! 

Шта је било на Крнову? Због чега и који гријех је био младића и четника који су на тој планини нашли гроб и још су неоткривене јаме у које нијесу сами скакали, него су их тамо мртве или полуживе бацали будући народни хероји и највећи синови наших народа и народности! Који су ту узроци, какве су посљедице, има ли ту материјала да Шербо и Балша зашиље перо и крену у научно или белетристичко истраживање о узроцима и посљедицама тога догађаја? Немам дилему да би имало шта ту истражити, изнијети на видјело дана и да би ваљало да неко о томе одговара, барем пост мортем, барем једним новинским текстом у “Вијестима”! 

Какви су узроци и посљедице страдања црногорских четника у Словенији? Ко је без суда, истраживања, него преко кољена и метком у потиљак, пресуђивао у словеначким шумама, црногорским четницима, односно нашим прецима, ђедовима и очевима? Ни данас се о томе не зна више него прије 80 година, односноо томе се јавно не прича, а сви знамо који су узроци довели до крвавих посљедица! 

Šahovići
Балша Брковић

Има злочина у Црној Гори на претек. И превише! Гушимо се у њима, што у онима које смо сами починили, што у онима које су други над нама извршили. Од њих не можемо да дишемо, када се ујутру пробудимо треба нам пола дана да од толике крви дођемо себи и погледамо другога у очи и на миру проведемо остатак до поноћи. И умјесто да истражимо узроке и посљедице нашег и њиховог злочина, Шербо и Балша нам нуде десетковану документацију и хендикепирену истину и још нас убјеђују да је то једина и права истина! Истина без узрока са жалосним посљедицама или посљедице апстраховане од узрока, гдје се више ствари замагљују, него откривају! 

Џаба Шербо, џаба Балша, џабе ја и сви остали! Све док се на чело ове несрећне државе не појави добар човјек, који подједано вреднује узроке и посљедице, и даље ћемо се ваљати и губити у игри узрока и посљедица. На жалост, сачекаћемо то вријеме и таквога човјека, јер овај који је данас на чело државе и у којег смо се пуно надали, нема намјеру то да уради и спаси све нас од самих себе – оваквих и никаквих. Има он преча посла од тога – зато је јуче дао оставку у странци! Да има чиме на миру да се бави у предсједничком кабинету.  Да рјешава укрштене ријечи и игра шах на интернету!

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРЕБРЕНИЦА-ПОЛИТИЧКА ПРЕКРЕТНИЦА: Срби тешко могу да прогутају подршку резолуцији, можда коначно схвате са киме живе!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Гласањем за резолуцију о Сребреници Црна Гора би се нашла у друштву са онима који желе Србима да наметну колективну кривицу!

МУРИНО, 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ: Прошло је доста времена, неправда према жртвама мора бити исправљена!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

данијел дпс

ЈАДНИ ОНИ, ДАНИЈЕЛ СЕ ИСПОВИЈЕДИО ДПС ОДБОРНИЦИМА: Прогоне нас, хапсе, а ми невини, борићемо се до посљедњега за Мила!

косово22

СРБИ И ПЛАНЕТА: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију и води ка разлазу у БИХ!

srpsko-srce-johanovo-dzeletovic1-608x375

РОМАН О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Да свијет зна каквог је монструма створио на Косову!

градишка

ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ЕГОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ: За злочине нико не одговара, у акцији “Бљесак” убијено 12-оро дјеце!

zurof1

ДИРЕКТОР ЦЕНТРА “СИМОН ВИЗЕНТАЛ”, ЕФРАИМ ЗУРОФ, ЈАСАН: Резолуцију о геноциду у Сребреници не треба подржати!