Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

Невладина организација “Сердар” организоваће данас са почетком од 18:00 часова у амфитеатру “Академије знања” у Будви премијеру документарног филма “Николај Други Романов – између Црне Горе, Србије и Донбаса” .

Николај ИИ Александрович припадао је последњој царској и императорској династији Романов, која је владала Русијом од 1613. године, до стравичног убиства самог цара и његове породице 1917. године. Руска православна црква га је канонизовала, заједно са његовом супругом царицом, царевићем и три принцезе и том приликом их прогласила за мученике.

Након завршетка филма присутнима ће се обратити Николај Кнежевић професор француског језика и Игор Дамјановић аутор документарног филма који ће одржати предавање на тему геополитике са посебним освртом на стање у СР Југославији у 1999.години.

Ове године навршава се 25 године од бомбардовања Савезне Републике Југославије. Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донијета је, први пут у историји, без одобрења Савјета безбједности УН, према подацима Министарства одбране СРЈ током ваздушне агресије НАТО убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 дјеце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 дјеце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас води као нестало.

-У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дјечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено. Током бомбардовања извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона. НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 “касетних бомби” од којих је погинуло око 200 особа, а рањено више стотина и употребио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом. Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су двије рафинерије – у Панчеву и Новом Саду, а снаге НАТО-а су употријебиле и такозване графитне бомбе за онеспособљавање електроенергетског система. Послије више дипломатских притисака, бомбардовање је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову 9. јуна 1999, да би дан касније Савјет безбједности Уједињених Нација усвојио Резолуцију 1244, закључује се у саопштењу НВО “Сердар”.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“СРПСКА КУЋА”: Вјечне теме пјесника Душка Трифуновића!

ЦЕТИЊЕ: Сарадња Музеја и Богословије!

ПОЕЗИЈА: Прије 126 година рођена Десанка Максимовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

dobrila

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!