Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

УКРАШЕН ЦЕНТАР ПЉЕВАЉА: “Нек се чује на све стране, кад слободу Србин створи”!

Фасаду на згради „Борова“, у центру Пљеваља од данас краси новоисцртани мурал са стиховима пјесме „Пљевља моја, весел’те се”, аутора Димитрија Јевтовића Полимца. Мурал су осликали академски умјетници Тамара Осмајлић и Стефан Стојановић из Врања.

Јевтовић је поменуту пјесму написао 1912. године након ослобођења Пљеваља од вишевјековног турског ропства. Пјесма је објављена у „Цетињском вјеснику” 23. новембра исте године. Кроз стихове Јевтовић је приказао сусрет Војске Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе у Пљевљима, односно како каже пјесник загрљај двије српске Краљевине.

Полимац је био вајар и сликар, дугогодишњи национални и просвјетни радник, резервни официр српске војске, учесник првог балканског и европског рата, солунски борац, ратни дописник Треће српске армије. Први пут у просвјети постављен је 1909. године, као наставник цртања и пјевања Гимназије и Девојачке школе у Пљевљима.

извор: пвсвитање

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

porfirije-banja-luka

ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА СПРИЈЕЧИЛИ ДА ДОЂЕ НА КОСМЕТ, ЦРКВА ПОРУЧИЛА: Нећемо оставити свој народ, забрана слика прогона Срба и цркве!