Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САВО ШТРБАЦ: Хрвати својатају знамените Србе и све српско јер немају своју историју и великане!

Хрвати у континуитету присвајају знамените Србе, српско културно насљеђе и све српско на том простору пошто немају своју историју и великане, што ће наставити да раде јер им је најлакше да краду од оних који су им најближи, изјавио је Срни директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Штрбац је нагласио да су Хрвати уложили доста напора и ресурса да у Европском парламенту крајем јануара великог Руђера Бошковића представе као хрватског научника, а да се нико није позабавио тиме одакле Бошковићи у ствари воде поријекло, нити је ико поменуо било какве његове везе и коријене са српством. Он је навео да су Бошковићи поријеклом из села Орахов До, које се сада налази у оквиру општине Равно, а у близини православног манастира Завала који датира из 1271. године.

Штрбац је нагласио да се на попису 2013. године свих 150 мјештана тог села изјаснило као Хрвати, те да је интересантно да сви они обиљежавају крсну славу, коју су очито наслиједили од својих предака – православних Срба.

– То значи да су покатоличени и да је католичка црква увијек хтјела да привуче и покрсти и превјери у римокатолике, а Дубровник је по том познат – рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, идентична је прича и са својатењем равнокоторског јунака Стојана Јанковића и његовог потомка књижевника Владана Деснице за које у Хрватској званично тврде да су били Хрвати.

У посљедње вријеме се води полемика. Они кажу да је отац Стојана Јанковића био католик јер се звао Митровић, а Митровићи су, како кажу, сви католици. А тамо је код тог Жегара одакле потичу Јанковићеви и Митровићеви већ 1317. године изграђен манастир Крупа – рекао је Штрбац.

Он је навео да су овај манастир изградили монаси прогнани из Крупе на Врбасу, те упитао ко прави православне манастире тамо гдје нема православаца, додавши да је исто и са Завалом из Поповог Поља одакле су Бошковићи.

Штрбац је нагласио да је неоспорно у биографији Руђера Бошковићу да је он језуита, што значи да се школовао на католичким школама, да му је мајка Италијанка, али да га све то не чини само “хрватским” научником.

– У свим изворима и енциклопедијама региона и шире он се помиње као “дубровачки” научник. Срби су га уврстили међу 100 најзнаменитијих Срба, што Хрватима боде очи – рекао је Штрбац.

Он је нагласио да Бошковић није ни рођен, нити је живио ни у каквој хрватској држави, као што није ни Никола Тесла који се јасно декларисао као Србин, те да Хрвати не могу користити ни географски критеријум да их присвоје.

Према његовим ријечима, у случају Тесле Хрвати посебно немају морално право да га присвајају.

Хрвати су се управо огријешили и у Другом свјетском рату и у рату деведесетих година прошлог вијека према његовој родној кући, рођацима, према његовом споменику. Они немају морално право да га по било којој основи својатају, због онога што су му учинили – рекао је Штрбац.

Он је нагласио да је велики српски дипломата и књижевник Јован Дучић био потпуно у праву оцијенивши да су Хрвати најхрабрији народ на свијету, јер се ничег не стиде.

Заиста, не стиде се – ничега – закључио је Штрбац.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Нека се припреми, нека се припреми…!

ЗАБРАЊЕНЕ КЊИГЕ О ЧЕТНИЦИМА: Комунистима смета истина!

ПОЛАКОТЕ, ВРХ ДПС ПИРАМИДЕ: Ухапшени Катнић и Лазовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!