Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЛУТКЕ, ПИСЦИ И КАРНЕВАЛИ: Николаидис као Павле Ђуришић!

Пише: Иван Милошевић

Нијесам се људски ни пробудио, а са портала ме у лице запљуснуше текстови о ломачама и спаљивању писца. Помислио сам да смо се вратили у времена Ђордана Бруна, инквизиције и вјерског прогона! Кад оно у Херцег Новом спаљена лутка са ликом  и дјелом Андреја Николаидиса уз пригодно појашњење организатора карневала. Лутка је изгорјела, карневал се завршио, сви су рекли шта су мислили и шта сад. Монтенегрини захтијевају да се под хитно о пишчевој лутки изјасни врх државе, странке, јавне личности, управници зграда, милицајци и полицајци. Када се постигне монолитно антисрпско јединство на сцену ће ступити НАТО и његове специјалне јединице и похапсиће организаторе карневала и декретом ће укинути све маске и карневалске балове и онда ће сви бити задовољни, Осим Срба, наравно, али ко њих јебе!

Нијесам баш неки страствени читалац Николаидиса, његових колумни и књига. Чујем да  кажу да је понајбољи живи писац у Црној Гори! Не знам, можда, али оно што сам прочитао у његовим колумнама дише таквим антисрпским духом да је то неподношљиво читати. Николаидис припада првој категорији антисрпских колумниста који свако свјетско зло тумачи акцијом српског зла и то са више страна – из Србије, Српске и дијела Црне Горе! По Николаидису Срби припадају покрету библијског зла и гдје год се појаве носе са собом неку несрећу, клање и срање! Колико сам примјетио Николаидис то и не крије, саопштава гдје стигне и чврсто стоји иза својих ставова. Нијесам примјетио да је некада рекао да није лијепо што тако говори о једном народу, да је то шовинизам и да продубљује ионако дубоке подјеле у Црној Гори. Штавише за такве колумне добија признања, постао је херој белведерске Црне Горе, њен први витез и предводник цетињског антисрпског округлог стола! Колико сам схватио карневалска порука је била да се спали таква антисрпска идеологија! И спаљена је, симболично, јер сумњам да ће то спријечити Николаидиса и његово друштво да још жешће распале по Србима! 

Случај карневалске лутке Николаидиса подсјетио ме је на четнике,посебно Павла Ђуришића! И Ђуришић је разапет на стубу срама због акције у околини Вишеграда и разрачунавања са тамошњим муслиманима, а да је потпуно заборављен разлог зашто је до те акције дошло. Наиме, пуне двије године муслиманска милиција и усташе из редова муслимана чинили су злочине над Србима у том крају и након тих покоља Павле је дошао да освети српску нејач. И осветио је, али већ скоро 80 година сви говоре само о његовој освети, али ни слова да напишу о томе због чега се десила! Углавном, четничка реакција је била мотивисана нечијом акцијом, посебно антисрпском, али комунистички историчари и остали поводом Павла Ђуришића заборавили су на закон акције и реакције и познате физичке аксиоме свели само на дио формуле!

И таман ми случај лутке Николаидиса личи на судбину Павла Ђуришића. Сви виде само реакцију, а нико не пита за акцију. А акције нема без реакције, па је Николаидис на своју акцију добио реакцију. И тек када се побухвати акција и реакција онда се добије неки смислен закључак и можда се тек онда отвори неко рјешење које ће помирити акцију и реакцију! 

Монтенегрини грају због Николаидиса, видим да су им се придружили и много други, данас очекујем Теу, Далиборку, Цедем, Медем, Продем и остали монтенегрински табор и сви ће они стати иза Николаидиса и тражиће једногласну осуду спаљивања пишчеве лутке. Морам да их питам гдје су били када је ДПС забранио улазак у Црну Гору Матији Бећковићу и још неким српским интелектуалцима и то због пјесама, ставова и мишљења. Одобравали су такво понашање, нијесу ДПС називали инквизицијом него су свему томе аплаудирали. Јавно или тајно, дође му иста она ствар! Зар и то није била нека врста спаљивања једног дјела, става и слободе говора. Иза тога је стајала тадашња држава и монтенегринска интелектуална елита, а иза лутке Николаидиса стоји један карневал. Ипак, то није исто!

Углавном Црна Гора се тресе не само од криминала и полтрона, него и од физичких закона. И биће све горе уколико неко у овој држави коначно не крене да се обрачуна са људима који су данас у сјенци, а до јуче су ведрили и облачили Црном Гором. Све је ово њихово масло, а како смо кренули изгледа да ћемо то заборавити! Стога, акцију и реакцију у руке, па можда стигнемо тамо гдје смо требали одавно да кренемо!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У БАЧКИМ ГЛОЖАНИМА: Обиљежена годишњица смрти Божидара Жугића, краљевог официра из Пљеваља, његово име дуго било заборављено у Црној Гори!

РАТНИ ТУРИЗАМ: Ускоро аутобуска линија Кијев-Будва!

КАРАЂОРЂЕВИЋИ НА ЦЕТИЊУ: Принца Филипа примио митрополит Јоаникије, династија везана за Црну Гору!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!