Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У ХРАМУ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА: Први пут служена литургија крај гроба митрополита Амфилохија!

У Параклису Светог Амфилохија Иконијског, у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици,  протојереј Никола Пејовић, старјешина Саборног храма служио је Свету литургију у молитвеном присуству вјерног народа.

У литургијској бесједи прота Никола је подсјетио да се Света литургија по први пут служи у Параклису Светог Амфилохија Иконијског гдје се налазе земни остаци блаженопочившег Митрополита Амфилохија, а који је он још за живота одредио за мјесто свог почивања и гроба.

Богослужење је центар и срж нашега живота, Света литургија крвоток нашег духовног и свеопште тјелесног живота, а храмови се, како је прота нагласио, управо граде да би се у њима служила Света служба Божија.

-Ако би у једној реченици могли да опишемо живот нашег Митрополита Амфилохија, онда је то било непрекидно служење, неуморно, свакодневно служење Свете литургије. И у њој је он имао почетак сваког свог дјела, али и у њој је врхунило све оно што је чинио јер је ка њој (Литургији) водило. Света литургија је оприсутњење и видљиво присуство невидљивога Христа и зато што је у Светој литургији и Светом причешћу присутан сам Бог и кад год служимо Свету литиргију и кад се причешћујемо Светим тајнама, ми се заправо на најприснији начин сједињујемо са живим Богом. Сједињење са живим Богом – то је била мисија Митрополита Амфилохија, да ту вјеру у живога Бога донесе на земљу, да разгрне онај пепео и нађе оно мало жара и на њему разгори ватру. Често је у својим бесједама понављао оне Христове ријечи: О како би ми се хтјело, да се сва срца људска запале том ватром Божанске љубави!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВРАНЕШ ПОЧЕТКОМ 19. ВИЈЕКА: Протјеривање Срба и насељавање муслимана!

СУЗЕ ЦРНОГОРСКЕ КРАЉИЦЕ: Ако Бог да, осветићемо Косово!

КО ТО ДАЈЕ ПАРЕ, ЗАЛУДНИ ХОР ПРОПАЛЕ ИДЕОЛОГИЈЕ: Киц “Поп хор” по Војводини пјева партизанске попевке!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

јоацв

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СА ЗЛАТИЦЕ ПОРУЧИО: Косово старо српско огњиште које не заборављамо!

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Овима што злу крв уносе, ваљало би рећи да се носе”!

слове9

АНДРИЈА МАНДИЋ ТОКОМ РАЗГОВОРА СА НАТАШОМ ПИРЦ МУСАР: Реконструкција Владе у јуну, ускоро и посјета Словенији!

гаврило

ПРИЈЕ 106 ГОДИНА: У логору Терезин умро Гаврило Принцип!

јеленаперовиц

ЈЕЛЕНА ПЕРОВИЋ, ЖЕНСКИ МИЛО: СДТ ми се свети!