Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КУРТИЈЕВА ДЕМОКРАТИЈА: У Сјеверној Митровици просвјетари нијесу могли да подигну плату, за Србе нема љекова ни пара!

Радници просвете који раде при образовном систему Републике Србије на Косову окупили су се данас испред Банке Поштанске штедионице у Северној Митровици како би покушали да подигну плате које су им уплаћене на рачун, али и изразе протест због немогућности да то и ураде. Испред саме експозитуре ове банке налази се око 150 људи који покушавају да подигну новац, а поједини су за Косово онлајн изразили своје незадовољство поводом ове ситуације, уредбе Централне Банке Косова која забрањује динар, а која их директно угрожава.

Педагог Мара Јовић из Северне Митровице каже за Косово онлајн да је просветним радницима држава Србија уплатила плату и да су дошли како би подигли новац.

-Међутим, пара нема због укидања динара. Сада се поставља питање како ћемо да преживимо и да набављамо уџбенике и наставна средства за наше школе и како ћемо да школујемо нашу децу, казала је она.

Милена Вучковић каже да после 39 година рада у просвети по први пут не може да подигне зарађени новац.

Овако никада није било, и у време инфлације смо се сналазили и примали новац. Поред тога што немамо ништа да купимо, сада још остајемо и без новца. Тешко је отићи до Рашке, никоме није лако. Ово је притисак на све нас да одемо одавде, да напустимо вековна огњишта. Који је једини разлог? Притисак да се оде са ових простора, да заувек напустимо вековна огњишта. Овде сам рођена и овде ми живи читава породица, сви примамо овде новац и живимо од те плате, поручила је она.

Јелена Луковић са Правног факултета каже да је данас дошла да покуша да подигне зарађену плату, али сумња да је и данас то могуће.

Имамо велики проблем са тим већ две-три недеље ако не и више. У почетку смо и могли некако да се сналазимо али је сада је све теже. Обавезе доспевају, рачуни за телефон, кабловску, интернет, рате за екскурзију деци у школи, ужине и свакодневни трошкови. Просто је немогуће живети на овај начин. Да не причамо да су сва деца у овом периоду године болесна, да немамо никакве лекове у апотеци. Прошле недеље су ми деца била болесна, нисмо имали где да купио лекове, морали смо да идемо за Рашку да бисмо набавили терапију за децу, рекла је Луковић.

извор:косовоонлине

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

УН И У ЛИЦЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци спроводе правно и физичко насиље над Србима!

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!