Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ: Злочин у Фочи, убили више хиљада младића – припадника ЈВуО!

У Миљевини код Фоче, убијено је више од 9.000 (помиње се и цифра од 20 000) младих војника Југословенске војске у отаџбини, које је на превару поубијала власт комунистичке Југославије, у мају 1945. године. По завршетку Другог светског рата, Понор код Миљевине постао је једно од највећих стратишта српских родољуба. О злочину у којем су без суђења поубијани голобради младићи, регуртовани крајем 1944. године из Шумадије, ваљевског и мачванског краја, деценијама се није смело причати.

Седамдесетогодишњи Војо Матовић сећа се приче свог оца Василија који је видео када су их доводили на стратиште. Војо Матовић прича да су те младиће доводили везане жицом у колонама и ту их убијали. Присећа се да му је отац приповедао да је ту била нека стрмина и да чим их баце у понор, чује се пљусак воде.

Стари Фочаци су причали да су беживотна тела данима плутала крвавом Бистрицом и Дрином. Од Калиновика, Фоче и Горажда, многима се ни за гроб не зна. Према списковима Удбе, убијено је 9.000 људи. Новија истраживања указују да је било и више од двадесет хиљада убијених.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

АПРИЛСКИХ ДАНА 1945. ГОДИНЕ: Убијен војвода Павле Ђуришић! Слава му!

РОК ВЕРЗИЈА: Ђуришићу, млад мајоре!

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!