Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ИМАМ БЕРАНСКИ РАХИМ МУРАТОВИЋ НА САХРАНИ ПРОТЕ ДРАГАНА РИСТИЋА: Муслимани су га вољели као православни, у тешким временима био је добар човјек!

Поштовани Митрополте, Владико, свештенство, поштовани грађани, Беранци, Беранке,

Поштовани, нећу рећи обожаваоци јер само се Бог обожава, али пријатељи нашега Драгана,

Растанци су сви тешки. Шаљемо неког у други град или у другу земљу да живи, у неки бољи живот па плачемо. Када сам чуо за мога брата – тако могу слободно рећи – сузе су ми пошле. И само тада. Рекао сам: Не! Не требају сузе ићи, вјерник не смије плакати јер вјерник вјерује у други, у бољи живот. Одлично је рекао уважени Митрополит да је кратко живио. Да, али има и друга. Он је дуго живио! Не мјеримо живот по годинама, него ћемо га мјерити по дјелима. А овај човјек пред којим стојимо, наш брат, наш пријатељ пуно је оставио иза себе. Прво, добру и честиту породицу, затим, што бисмо рекли ми муслимани – добар џеман.

А кад поменух муслимани, овдје има и муслимана, на овој сахрани, и ми смо га једнако вољели исто као и ви хришћани. Он је био и наш пријатељ и друг. Како за мене кажу “наш ефендија” тако и за њега кажу “наш Драган, наш свештеник”. То је оно за шта смо и ја и он живјели. Ето, мене је Бог, можда још који дан продужио да живим. Ја вјерујем од оволико свештенства да ће имати ко да настави његовим стопама.

Није ме срамота ако кажем да смо у тешким временима, када су ружни вјетрови дували, када је најлакше било бити нечовјек а тешко бити човјек ми били заједно. Посебно ми је овај човјек ушао у душу што је имао повјерење у мене. И кад му је било тешко, осим породице и можда пар вас, са мном је то дијелио. То се не смије заборавити.

Исто и ја са њим.

Сад да ме неко пита какве је очи имао Драган – вјерујте ми да не знам. Али, какву је душу имао – то знам! Имао је душу као мало ко. Имао је душу и срце невиног дјетета. Како то Аго јуче објави на фејсбуку, наизглед груб или крут., али чим би човјек са њим мало стао, видио би да се у њему крије један невини дјечак пун љубави према сваком, увијек расположен да свакоме ко се год налази у његовом друштву буде фино. Ми смо тако дружили. Смијали смо се, дружили и мени је увијек било фино са њим а имам утисак да је и њему било фино са мном. То је само знак да смо живот на овом свијету тако прихватили да живимо за овај дан

И опет, није ме срамота да кажем: нећу прихватити, осим породице, да га је иком жао више него мени. Нећу нити могу. Тридесет и једну годину ми смо заједно. Често смо били заједно, на разним пријемима, свечаностима… Зашто живимо? На крају крајева, за овај дан и да имамо што однијет пред Господара. Драган има што понијети пред Богом, јер речено је да се жање оно што се посије. Овај свијет је кратак, на њему сијемо. И када се дијете послије девет мјесеци роди, оно плаче а ми се веселимо.и радујемо се. И тако, сада ми плачемо, али његова се душа радује, јер је она у џенету, односно у рају. Да бисмо то потврдили, требамо га се сјећати само по добру. По ничему другом се немамо сјећати Драгана, осим само по добру, а то је веома битно да га таквог памтимо и помињемо често.

извор: митрополија

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГЕ ЖРТВЕ ФАШИЗМА, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Памтимо и поштујемо дубоке и болне ране нашег народа!

ГРУ ВЕРЗИЈА: Равногорска вила!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!