Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БИЋЕ НЕКО ЧУДО: ДПС-у и сателитима у Никшићу смета Свети Василије Острошки!

ИАКО су гласовима већине одборника, 27. априла прошле године усвојили измене Статута Општине Никшић, којим је предвиђено да 12. мај, Дан Светог Василија Острошког буде слава града, а 19. август празник Преображења Господњег крсна слава, ни скоро годину након тога опозиција предвођена Демократском партијом социјалиста нема мира! Неће да славе Чудотворца који је духовни заштитник и покровитељ свих житеља града подно Требјесе!

Ових дана потпредседница Либералне партије и одборница у СО Никшић Јелена Марковић у име опозиције предала је Уставном суду ургенцију за хитно решавање њихове иницијативе поднете 9. маја 2023.

Верске заједнице су одвојене од државе и не смеју се мешати у рад државних органа, а злоупотреба је службеног положаја када неко намерно уводи Цркву Србије у институције система – казала је Марковићева, која у вокабулару следи увредљиви назив Српске православне цркве наметнут од стране идеолога Мила Ђукановића.

Култ Светог Василија Острошког вековима станује у Никшићу, граду препознатљивом у православном свету по величанственим литијама у његову славу које се од 1996. године одржавају сваке године 12. маја. С поносом Никшићани истичу да је Свети Василије једно време столовао у њиховом граду, у месту Попе, манастиру Светог великомученика Димитрија, па је блаженопочивши митрополит заветовао житеље овог града, али и државне органе да обнове ту светињу.

ЗАДОВОЉСТВО ми је што сам са својим колегама део приче у којој смо испоштовали оно што је истинска, недвосмислена воља народа Никшића. Форму је лако испунити онда када постоји суштина коју Никшићани сведоче већ деценијама, а заједно са нама и сви они који долазе у Никшић и Острог. Срећна ти слава, граде мој – поручио је председник Општине Марко Ковачевић.

Иницијатива опозиције у никшићком парламенту да се укину слава града и крсна слава само је наставак политике која је доживела крах на изборима 2020. године.

Ништа ново од ДПС и њихових савезника. Онај ко је био спреман да донесе антицрквени закон о слободи вероисповести, спреман је и на овако нешто – коментарише за “Новости” политички аналитичар Спасоје Томић. – Одавно је јасно да су се подржаваоци ДПС одрекли онога што су им били преци, па самим тим за њих се може рећи да ако јесу оно што нису, а нису оно што јесу, онда нису неко и нешто већ нико и ништа, репе без корена, задојене брозомором.

Он верује да ће највећа судска инстанца одбацити ову иницијативу никшићке опозиције. О лудилу које су већ испољили кидишући на свеца са острошке пештери Томић каже да би им једино покајање могло помоћи.

извор: новости

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!

ИЗМЕЂУ СНА, ЈАВЕ И ШПИЈУНА, ДР ВОЈО ЛАКОВИЋ: Безбједоносне службе недирнуте, Седма управа пребијала људе, убиство Душка Јовановића државни тероризам!

ИЗЕТБЕГОВИЋ И ЕРДОГАН ПОРУЧИЛИ ДОДИКУ: Даље руке од Босне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

predrag

ОТАЦ ПРЕДРАГ ШЋEПАНОВИЋ У КАMНИЧКОЈ БИСТРИЦИ: Ово је за нас свето мјесто!

markokovac

СРПСКА СТВАРНОСТ: Сваки Србин данас је Марко Ковачевић!

kosovo-je-srbija-1068x602

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

novoamer

ЧИЈИ ЈЕ ТУЖИЛАЦ ВЛАДИМИР НОВОВИЋ: Црне Горе или Америке?

dejan-djurovic-1-2

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!