Насловна Вијести Култура Зоран Лакушић: Вијек и по школства у Лијевој Ријеци!

Зоран Лакушић: Вијек и по школства у Лијевој Ријеци!

Ријеч Зорана Лакушића, приређивача књиге Развој школства у љеворечком крају Вујадина Лакушића на промоцији одржаној 11.11.2021. године у Српској кући у Подгорици!
Часни оци, уважени посланици, даме и господо, хвала вам што сте, упркос здравственим мјерама због ковид пандемије, издвојили своје драгоцјено вријеме и својим присуством увеличали ово промотивно вече.
Велико је задовољство, част, а уједно и одговорност, говорити пред оваквим аудиторијумом који је, позитивном енергијом, пријатељском осећајношћу и искреном подршком, овој вечери удахнуо свечарско расположење и топлину.
Захваљујем се промотерима и мојим драгим и цијењеним пријатељима протојереју мр Предрагу Шћепановићу, Перивоју Поповићу, Јову Пејовићу, Свету Мартиновићу и новинару Драгану Алорићу, који су на један студиозан и изузетно афирмативан начин, чак можда и претјерано афирмативан, говорили о књизи и мом оцу.
Обавеза ми је да се захвалим и свим осталим актерима који су допринијели да књига угледа свјетлост дана.
Дакле:
Штампање књиге је увијек захтијевало племенитост онога ко намјерава да је објави и оних који искрено подржавају такве намјере. Ту племенитост исказали су и Демократска народна партија Црне Горе и њен предсједник Милан Кнежевић, подржавајући финасијски штампање ове књиге, нашта сам им неизмјерно захвалан. Морам и овдје нагласити да су његови часни родитељи и угледни просвјетни радници Драган и Ратка Кнежевић, дио свог радног вијека провели у школи у Лијевој Ријеци. Благодарим на исказаном доброчинству.
Слика може припадати 3 особе и људи стоје
Дозволитe ми да се вечерас најсрдачније захвалим, драгим пријатељима који су ми пружили подршку и помоћ у припреми књиге за штампу:
Захваљујем се уваженом и драгом Перивоју Поповићу, великом Вујадиновом пријатељу и његове породице, који ми је пружио драгоцјену помоћ и својим сугестијама помогао да се ова књига обликује и добије жељену форму.
Мом стрицу Миленку који ми је такође пуно помогао својим савјетима и корекцијама текстова.
Новинару и мом пријатељу Дарку Јововићу на предговору књиге.
Издавачкој кући „Комови“ и њеном власнику Младену Делетићу, који је имао пуно разумијевања и стрпљења приликом припреме књиге да добије задовољавајућу форму.
Велико хвала домаћину – Српској кући и помоћнику директора ове куће Радосаву Јокићу, који су организатори ове лијепе вечери.
Поштоване даме и господо, иако су говорници студиозно бесједили о књизи, упућујући на теме којима се она бави, ја ћу у једном кратком осврту казати нешто о структури књиге и мотивима који су били пресудни за њен настанак.
Основни мотив да радим на припреми ове књиге је велики јубилеј 150 година од почетка са радом школе у Лијевој Ријеци и сјећање на 100 година прославе, када је на челу ове значајне образовне инситуције био мој отац.
Зато се овом књигом желио освијетлити историјат организованог школства у љеворечком крају, односно школе која је утемељена кроз стотину педесет година свога постојања.
Она је истинско свједочанство о трајању једне узвишене васпитно – образовне установе, која је, пркосећи бројним недаћама и прекидима у раду због честих ратова, била светионик просвјетитељства и свеукупног напретка, потврда да је народ и у ратним условима настојао да се духовно уздиже и да школу доживљава као нешто најсветије у животу поносних Љеворечана.
Ја сам емотивно везан за свој крај. Био сам ученик ове школе у којој је мој отац радио као наставник и директор. То је и један од повода за припрему и публиковање ове књиге.
Можда је неко могао боље и више да уради на овом плану, али је овдје садржан труд да се у књизи нађе све што је забиљежено и што се могло наћи, а односи се на школу у Лијевој Ријеци. Посебно је задовољство, што књига даје допринос обиљежавању јубилеја, сто педесет година од почетка рада школе. Вјерујем да она може да буде подстрек другима да наставе истраживања и допуне све оно што је до сада речено о развоју школства у љеворечком крају и у самим Васојевићима. До других података о почетку развоја школства у Лијевој Ријеци није се могло доћи, осим оних који су изнијети у бесједи мога оца. Управо ти подаци књизи дају посебан значај и квалитет.
Са великом забринутошћу, и стрепњом која се наслућује, у књизи се презентује кретање броја ђака у школи од њеног оснивања до данас. Из године у годину смањује се број ђака, тако да се данас свео на свега осам, пријети јој затварање и поред тога што слави велики јубилеј – 150 година од оснивања.
Звуче апокалиптично ријечи да са укидањем школе нестаје и село. Ја бих овоме додао и казивање једног социолога, који је на научном скупу социолога села Европе рекао да „са нестајањем села умиру и цивилизације.“
Вјерујем да ће књига задовољити постављени циљ, а ово је, први рад са назначеном тематиком, који ће остати као свједок значаја школе у Лијевој Ријеци, њеног трајања и улоге у свеукупном образовном систему у Црној Гори.
На крају вам се свима вама топло захваљујем на стрпљењу и присуству.

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...