Насловна Политика Зоран Ђикановић одмах до Мила: На функцији 20 година, каријеру обиљежиле оптужбе...

Зоран Ђикановић одмах до Мила: На функцији 20 година, каријеру обиљежиле оптужбе за примање мита!

Пише: Милош Станојевић

Уколико неко има шанси да достигне Мила Дјукановића у броју година на државној функцији онда је то Зоран Ђикановић, предсједник Комисије за хартије од вриједности. Ђикановић је члан Комисије постао 2000. године, а њен предсједник двије године касније. Од тада изузетно важно тржиште капитала, једно од најбитнијих области током транзиције бивших комунстичких земаља, је у рукама Ђикановића. А какве су његове руке и у шта су све биле уплетене свједоче бројне афере у којима је помињан Ђикановић. Оне нијесу добиле судски епилог, највјероватније због блискости Зорана Ђикановића са бившим режимом и породицом Мила Дјукановића. Истина, ни након промјене власти, Зоран Ђикановић није промијенио функцију нити ко покреће његову смјену. Да ли су Ђикановићеви економски коријени толико дубоки, па се протежу и до људи из нове власти, показаће вријеме. Медјутим за сада Ђикановића нико не дира, па он мирно испија кафе по подгоричким хотелима и наставља дводеценијски мандат. Докле, вјероватно ни Ђикановић не зна!

А да је нешто труло у Ђикановићевом систему откривено је још 2012. године. Тада је специјални изасланик Европског парламента за Балкан Јелко Кацин оштро критиковао извјештај који је поднесен европским институцијама о раду Комисије за хартије од вриједности (КХОВ) на чијем челу је Зоран Ђикановић. Кацин је навео да је комисија зависна од „приватних и племенских интереса, који су слабо прикривани“.

-Проблеми који се појаве у спровођењу закона који регулише тржиште капитала у Црној Гори рјешавају се у сталној комуникацији са овлашћеним учесницима и тиме обезбјеђује пуно поштовање закона, који важе за све који добронамјерно граде позитивну климу и пословни амбијент рекао је Кацин и потом категорично навео да то није тако.

-То је политика, а нашу ријешеност да на овим принципима наставимо све даље активности не можете поколебати. Оно на шта нас тјерате јесте да на овај начин пренесемо јасно да сте спремни на невјероватно искривљавање чињеница, да вам сви аргументи леже у замјени теза и да покушавате оваквим писмима да стварате алиби за евентуалне судске процесе и пропагандне активности које против ове комисије водите већ дуже вријеме и то чините на начин, мало је рећи, који није примјерен – нагласио је Кацин и истакао да то доказује да Црна Гора није правна држава и да КХОВ није независна институција.

-Те ријечи нијесу примјерене независној институцији, већ одсликавају стање у којем су државна тијела ухваћена, од стране приватних, или у овом случају племенских интереса, који су слабо прикривени. Надам се да ће моја порука, европског либерала, бити правилно интерпретирана – поручио је Словенац.

Медјутим једна од најозбиљнијих оптужби која је претворена и у кривичну пријву против Ђикановића датира из 2019. године, а поднио ју је Младен Бојанић, садашњи минисзтар за капиталне инвестиције. О томе су опширно писале „Вијести“.

Подгорички дневник наводи да је компанија Гедик Yетирим објелоданила одлуку да свој посао прошири и на Црну Гору. У питању је привредно друштво које се близу три деценије бави берзанским пословима у Турској и на међународном тржишту па је, из њихове перспективе, било природно да сличне активности наставе и „у предивној Црној Гори“. Слиједећи бројне турске фирме које су то већ урадиле. Планирани посао је подразумијевао да Гедик Yетрим, или њена локална ћерка фирма, добију неопходне лиценце Комисије у чијој је надлежности „издавање и одузима дозвола, одобрења, лиценци и сагласности“ за рад на тржишту капитала, оснивање и управљање инвестиционим, пензионим и другим фондовима.

У причу са турским инвеститором Ђикановић се укључује 3. августа 2019. са мејл адресе, коју користи као предавач на Универзитету Доња Горица. Он је Амилу Абаку, на његову службену мејл адресу, послао предлог да компанија Гедик Yатирим учествује на „истакнутом и важном регионалном и међународном догађају“ – Милочерском развојном форуму 2019 у организацији НВО Друштво економиста и менаџера Црне Горе.

„Интерес који сте исказали указује на Вашу озбиљност. То је разлог због којег желимо да Вам омогућимо да своју компанију представите на Милочерском развојном форуму“, пише Ђикановић компанији чији захтјев за издавање лиценце чека у његовом радном столу. Слиједе детаљи понуде: „Према цјеновнику Милочерског развојног форума, презентација компаније до 10 минута износи 4.000 еура, а до 15 минута 5.000 еура која се плаћа Друштву економиста, организатору Форума“. Ђикановић потом потенцијалног учесника Форума обавјештава да осим презентације „ово“ (мисли на уплату од четири, односно, пет хиљада еура) укључује низ других активности, међу којима је и „кратак сусрет“ са црногорским премијером.

Углавном, Ђикановић своју понуду завршава молбом Абаку „да благовремено искажете своје интересовање за овај догађај“. Све у нади да ће овај „наћи интерес“ да своју компанију представи на Форуму.

Турци су поруку прочитали онако како је написана. Ипак, желе са својим локалним савјетницима и адвокатима да провјере утисак који су стекли након дописа предсједника КТК. И савјетницима је јасно о чему се ради. Уосталом, један од њих је и поднио кривичну пријаву из које смо сазнали за неуобичајену добродошлицу са којом званичници тржишта капитала дочекују инвеститоре.
„У неведеном емаил-у, Зоран Ђикановић указује потенцијалном страном инвеститору на перфидан начин да ће њихово интересовање за предметни догаћај показати и њихови озбиљност, као и на чињенице да ће овом догађају бити присутан он лично, као предсједник Комисије, а затим и Предсједник Владе Црне Горе, министар финансија и гувернер Централне банке, чијим се угледом Ђикановић користи да би остварио своје криминалне намјере”, указује Младен Бојанић у пријави тужилаштву. Предсједник КТК је тако, сматра Бојанић, извршио кривично дјело захтијевање мита из члана 423 Кривичног законика Црне Горе. „Наведеном радњом Ђикановић је свјесно покушао да злоупотријеби своју функцију предсједника Комисије, како би стекао незакониту имовинску корист за НВО гдје покрива руководећу функцију, а како би са друге стране искористио и своју јавну функцију и помогао поступак лиценцирања Комисији или исти одмогао ако се ипак Гедик Yатирим одлучи да не плати тражени новчани износ”.

Управо то се, тврди Бојанић, и десило након што су званичници Гедик Yатирима одбили (крајње љубазно) указану част да плате за своју промоцију прије него добију документа неопходна за пословање. Турци су, у јесен прошле године, започели извршење обавеза које су услов да њихова Бета Инвестментс добије лиценцу. Уплатили су 125.000 еура на рачун новооснованог предузећа у Зираат банци, и платили накнаду Комисији. Лиценцу, до краја јула ове године, ипак нијесу добили.

Комисија је избјегавала да апликанту пружи основну помоћ и појашњења која су била неопходна, тврди Бојанић. Умјесто тога су радили све како би отежали позицију подносиоца захтјева и како би одуговлачили са издавањем лиценце. „У том смислу постоји низ захтјева и питања апликанта на које Комисија није ни одговорила, као и врло спорно мишљење Комисије (за које је апликант платио накнаду од 500 еура по важећој тарифи Комисије), а којим се захтијева да будући извршни директор инвестиционог друштва Анил Аббак познаје црногорски језик, иако за то не постоји основ у примјењивим прописима Црне Горе. Као правне изворе за овакав став Комисије, у мишљењу се позива на „упоредну праксу“, што је правни нонсенс и јасан знак да је Комисија, односно њен предсједник, саботирала инвеститора који није хтио да претходно плати рекет“, закључује Бојанић.

О њој се, званично, није огласио нико из тужилаштва, извршних власти или еснафских удружења која окупљају инвеститоре, инвестиционе фондове, брокере, закључује се у тексту „Вијести“.
Само ова два примјера показује да је положај предсједника Комисије за хартије од вриједости подложан корупцији и да након толико година на њеном челу тешко је вјеровати да Ђикановић није био у прилици и да ту прилику није искористио за залоупотребу положаја. И задњи догадјаји на тржишту хартија од вриједности указују да Ђикановић и његови службеници нијесу имуни на корупцију и да користе свој положај како би сугерисали новим инвеститорима да у Црној Гори и даље влада, као рече Кацин, племенска свијест и да се „поглавица“ прво мора привољети да има разумијевања за нове идеје! О томе, пак, другом приликом!

Извор: Борба

Најновији чланци

Изложба: Знаменити Срби Далмације!

Симо Матавуљ, Сава Бјелановић, Глигорије Возарић, Руђер Бошковић, Герасим Зелић, Серфан Кнежевић само су нека од знаменитих имена која потичу из Далмације. На њих...

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...