Насловна Вијести Хроника Зоран Брђанин: Расвјетљавање убиства Душка Јовановића један од приоритета полиције!

Зоран Брђанин: Расвјетљавање убиства Душка Јовановића један од приоритета полиције!

В.д. директора Управе полиције Зоран Брђанин саопштио је да апсолутно контролише Управу полиције. Брђанин је рекао да је расвјетљавање убиства уредника „Дана“ Душка Јовановића један од приоритета. Како је навео, биће формиран посебан одсјек за нерасвијетљена убиства.

-Управа полиције је хијерархијски устројен орган. Оног тренутка када на кључна мјеста поставите своје људе, сараднике, ви аутоматски контролишете систем- казао је Брђанин.

НИЈЕ ПРЕСРЕТНУТ ТЕЛЕФОН ПАНТОВИЋА

Демантовао је да је полиција пресрела телефонски разговор Горана Пантовића, који је убио Мојковчанина Зорана Ашанина, у ком пријети да ће убити Абазовића.

-Нијесмо могли спријечити убиство Ашанина- казао је Брђанин.

Није тачна та информација да је полиција дошла до информације пресретањем комуникације, то није тачно– рекао је вд директора Управе полиције.

Напоменуо је да су до тих сазнања дошли након што се десило убиство. Брђанин је навео да се у односу на Абазовића и даље примјењују повећане мјере обезбјеђења.

ЛАЗОВИЋ И КОНТРОВЕРЗЕ

Када је у питању Зоран Лазовић, Брђанин је изјавио да он више не обавља послове помоћника директора Управе полиције.

И ту је сва прича о њему завршена. Рачунајући на све натписе у медијима о њему, може се рећи макар да се ради о личности коју прате одређене контроверзе. Са Лазовићем нисам радио и нисмо се познавали док нисам био шеф Одјељења за аналитику. Ја њега у дијелу професионалних капацитета не познајем– рекао је Брђанин.

О ПАТРИОТСКИМ СКУПОВИМА

Брђанин је прокоментарисао тврдње премијера Здравка Кривокапића да Веселин Вељовић стоји иза организације патриотских протеста и потрпедсједника Владе Дритана Абазовића да има “оперативна сазнања” да је Вељовић повезан са антивладиним протестима. Казао је да не може и да не смије да каже да ли полиција има оперативна сазнања.

ИНЦИДЕНТ НА БОГЕТИЋИМА

Када је ријеч о инциденту на Богетићима, Брђанин истиче да је чињеница је да је унутрашња контрола одрадила свој посао. Он је подсјетио да се ту окупила група грађана на мјесту и у вријеме које није дозвољено.

Позвао је грађане, политичаре, све оне којим имају утицаја на јавно мјење да прекину са праксом организовања протеста на мјестима на којима то није дозвољено.

СУДАР И ВОЗИЛО ВЛАДЕ

Брђанин је навео да „није тачно да је било ургенција и да се полиција непрофесионално понијела када је ријеч о током увиђаја након саобраћајне незгоде у којој је учествовало возило Владе“.

-Није тачно. Моје прво питање кад ме извијестио руководилац подгоричког Центра безбједности о том догађају је било: Да ли је те неко звао- рекао је Брђанин.

Истриче да су спроведене све радње, тужилац је упознат, прикупљена су обавјештења и довољно доказа за оптужни акт када је у питању учешће и евентуална одговорност функционера Владе Николе Кандића.

-Ако тај човјек треба да буде ухапшен, биће ухапшен по налогу тужиоца због дјела које је починио- нагласио је Брђанин.

БАШОВИЋ НИЈЕ НКОРУМПИРАН

Брђанин је прокоментариоса и случај везан за одлуку судије Мирослава Башовића поводм недавног хапшења кавчана и изјави Абазовића да је судија “ослободио криминалце, а ухапсио државу”, Он је казао да би полиција ухапсила Башовића да је имала било каква сазнања о његовим евентуалним незаконитим поступањима. Рекао је да нема степен основане сумње нити примисао да је Башовић корумпиран.

Поводом тога што су тројица привођених чланова кавачког клана у бјекству, Брђанин је казао да “полиција сније сједјела скрштених руку”.

СЛУЧАЈ “ КОВАЧЕВИЋ“

Када је у питању случај о директору Управе за некретнине Драгану Ковачевићу, Брђанин је казао да је тачно да је “он слободан тог тренутка кад му притвор није одређен и није му изречена нека друга мјера”. Рекао је да је за њим расписана национална потјерница.

Напоменуо је да ће, када се стекну предуслови за расписивање међународне потјернице, она бити расписана. Нагласио је да имају индиције гдје је он.

ЦЕНТАР КРИМИНАЛА НИЈЕ У ЦГ

Брђанин је нагласио да се не слаже са изјавама људи из врха власти Србије, када је у питању случај Беливук. Брђанин је рекао да се нада да то неће погоршати односе на релацију државних органа двије земље.

Имајући у виду положај Црне Горе у региону, није реално да се неко средиште, врх транснационалног криминала налази у Црној Гори. Да ли су неки држављани Црне Горе дио или да ли сарађују са неким криминалним организацијама из региона, свакако да– рекао је он.

Додао је да је тачно да је Вељко Беливук ушао у Црну Гору тако што му је скинута забрана уласка. Истакао је да је сарадња са специјалним државним тужиоцем задовољавајућа.

РЕСУРСИ ЗА ЕФИКАСНОСТ

Чак и са становишта европских експерате, утисак је био да је Црна Гора на дјелу спремна да је борба са организованим криминалом и корупцијом приоритет. Када је у питању утицај центара моћи, то је нешто пред чим не треба затварати очи, али ни предимензионирати. Да би учинили Управо компактнијом и ефикаснијом, укрупнићемо ресурсе– рекао је Брђанин о организацији Управе полције.

В. д. директора полиције позвао је грађане, политичаре и све који имају утицај на јавно мњење, да прекинемо са праксом организовања протеста тамо и кад то није дозвољено.

Казао је да су тужилаштво и полиција два кључна органа у борби са криминалом.

САРАДЊА СА СРБИЈОМ

Брђанин је казао и да црногорска полиција нема неповјерење у службе у Србији.

Када говоримо о колегама са којима ми сарађујемо. Ја се сад надам да ће сарадња бити на још вишем нивоу. Случај Светозара Маровића не бих повезивао са нивоом међународне полицијске сарадње– рекао је Брђанин.

Извор: Дан

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...