Насловна Вијести Култура БЕРАНЕ, ЗНАМЕНИТИ ВАСОЈЕВИЋИ: ГАВРО ВУКОВИЋ ПЕРСОНИФИКАЦИЈА ЦРНОГОРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ!

БЕРАНЕ, ЗНАМЕНИТИ ВАСОЈЕВИЋИ: ГАВРО ВУКОВИЋ ПЕРСОНИФИКАЦИЈА ЦРНОГОРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ!

У организацији ЈУ Центар за културу Беране, синоћ је одржано књижевно вече под називом „Правник и дипломата војвода Гавро Вуковић“. Био је ово још један програм у оквиру манифестације „Беранско културно љето 2023.“ који је изазвао велико интересовање публике.

О животу и дјелу војводе Гавра Вуковића говорила је проф. др Соња Томовић – Шундић, редовна професорица на Факултету политичких наука у Подгорици. У програму који је уредила и водила Горица Ћулафић, као гости наступили су Никола Васиљевић, глумац Никшићког позоришта и Теа Лекић, студенткиња Музичке академије на Цетињу.

Проф. др Соња Томовић – Шундић је истакла да се ради о једној од назначајнијих личности у црногорској историји, о правнику и дипломати који је активно учествовао у политичком, друштвеном и дипломатском животу Црне Горе и за кога већ одавно важи научни суд да је ријеч о човјеку који представља персонификацију црногорске дипломатије.

-У овој кући војвода Гавро је посљедњих година свога живота сабирао своја богата животна искуства, писао Мемоаре и оставио траг у времену, јер без овог записа његово дјело не би било тако познато, не би било славно и он не би дакле био оно што јесте, министар иностраних дјела Црне Горе, али и писац ненадмашних Мемоара чија је историјска и књижевна вриједност готово непроцјењива, казала је професорка Томовић – Шундић.

Цјелокупне Мемоаре војводе Гавра Вуковић, у три тома, приредио је проф. др Слободан Томовић, а објавили су их „Обод“ – Цетиње и „Побједа“ – Титоград 1985. године. Како се до примјерка тог издања није могло доћи, 2016. године, у издању ЈУ Центар за културу Беране, Мемоари су поново штампани.

Приређивач овог издања, које се појављује у два тома и које је углавном истовјетно са издањем из 1985. године био је Влајко Ћулафић, тадашњи управник Спомен – куће војводе Гавра Вуковића, књижевник и новинар. На овај начин ово изузетно штиво поново је учињено доступним широком кругу заинтересованих читалаца.

Извор: радио беране

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: ДПС забранити, увести ванредно стање, тек тада је могућ прекид са Миловим системом корупције!

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је системски сектор Црне Горе инфициран вирусом корупције, те да је неопходна радикална терапија...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...