Насловна Политика ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: На Космету Срби у гету, али и у апартхејду!

ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: На Космету Срби у гету, али и у апартхејду!

Ми на југу живимо у гету, а север је добио неку врсту апартхејда и ми са тим морамо да живимо, рекао је Живојин Ракочевић, новинар и председник УНС-а у јутарњем програму К1 телевизије где је са колегом Милошем Гарићем, уредником сајта Косово онлајн коментарисао догађаје на Косову и Метохији.

Он је изјавио да су Срби на северу уживали до сада већи степен слободе, али су је у протеклом периоду изгубили.

Прошле среде сам путовао од Митровице до Јариња и на том путу избројао 23 различита аутомобила косовске полиције. И ви видите да је то окупирана територија. И на тој територији видите људе са прстом на обарачу у униформама. И са друге стране ће се сигурно појавити отпор. И тај отпор се у најнесрећнијем могућем облику појавио, рекао је Ракочевић.

Он је додао да ће после ових догађаја косовски* премијер Аљбин Курти бити „опран“ а све његове акције рехабилитоване. Ракочевић је изјавио да нема више шта да се преда и да су сви уступци Београда доживљени као слабост и „та слабост се сурово кажњава“.

Он сматра да ће се ови процеси наставити да не треба да се заборави да косовски Срби имају потенцијал да преживе уз своје светиње и дубок потенцијал трпљења. Навео је и да за несрећу у Бањској се не може искључити утицај неких врло моћних структура „које дефинитивно организују овај несрећни балкански простор“ додајући да се пројекат Косово* налази у завршној фази, што се тиче тих центара моћи и служби.

Говорећи о Аљбину Куртију рекао је да је косовски? премијер национални екстремиста, екстремни националиста и социјални популиста.

Социјална компонента му је пропала, остао му је овај концепт у ком он завршава националне идеје. Међународна заједница нипошто неће да се замери албанском национализму и том екстремизму, јер је то њихов пројекат и неће учини ништа да га заустави. То је потпуно јасно, рекао је Ракочевић.

Он је изјавио да су страх и опрезност начин живота на Косову*, а да у протекле 23 године ни Албанци који су већина на Косову* ни међународна заједнице нису изградила институције на Косову*.

Сматра да се на Косову* институције неће направити, а позиви Србима да се интегришу значи да се одрекну своје слободе и „пристану на модел ОВК и албанске слободе, на шта многи Албанци не пристају“. Додаје и да људи на Косову* живе у једној врсти идеологије тоталне независности, али ће многи једва дочекати 1. јануар да беже према својим породицама и рођацима који су отишли са Косова*.

Каже и да се Аљбин Курти плаши промене те политике јер „када не би било гвоздене завесе на Мердару и сада на несрећу нашу на Јарињу и Брњаку тај систем би изгубио смисао, јер не ради ништа“.

Ракочевић је изјавио да су све неприродне границе пропале, а на садашњим границама је затицао људе који су врх криминала и пролазе без проблема, нормални људи и књиге, штампа не пролазе, а новинарки јавног сервиса Светлани Вукмировић је забрањен улазак на Косово*“.

Милош Гарић рекао је да се на Косову* десила велика трагедија и за породицу полицајца Албанца који је страдао и за српске породице које су остале без својих чланова у догађају који није до краја јасан.

Шта се тачно десило вероватно нећемо сазнати никада. Оно што је познато је да је дошло до сукоба на улазу у село Бањска, у близини манастира, да је ту била група Срба која је код себе имала наоружање и да су се појавили косовски специјалци. Ко је први запуцао, ко се са којим разлогом ту нашао, да ли се та ствар догодила тако да је неко трећи умешао прсте, бојим се да има елемената тога, рако је Гарић.

Он је додао да сматра да је неко искористио стање конфузије на северу, посебно међу групама Срба који су били спремни да, са становишта емоција пруже разумљив отпор. Међутим, каже да нема рационалног објашњења зашто се кренуло на „на пет пута јачег од себе, на Кфор, Еулекс, косовску* полицију до зуба наоружану“.

Сматра да је све то резултат месеци огромног притиска, инцидената и сукоба у низу, а да је на дневном нивоу тензија огромна и тешко издржава. Каже и да Срби, посебно на северу Косова* имају осећај страха и неизвесности шта се може догодити и наредног сата, а не дана.

У таквим околностима сматра да треба наћи начин да се даље функционише и спрече нове последице оваквог стања које је на ивици озбиљног ванредног стања.

-Јако мало имамо карата које су употребљиве. Са друге стране су штихови, кечеви и жандари. У нашим рукама су двојке, тројке, четворке. Али са тим морамо да играмо па и по цену тога да знамо да ћемо морати да имамо тешких дана пред собом, посебно Срби на Косову*. А и да комплетна држава буде спремна на то.

Он закључује да ово што се десило није одговарало ни Србима на Косову*, посебно Србима на северу где се све то десило, а ни држави Србији. И да у овом тренутку можемо да се ослонимо једино сами на себе, јер је већ много пута доказано да је то једино поуздано.

Најновији чланци

ПРОМАШАЈ ДАНА, АНДРЕЈ НИКОЛАИДИС: У КОМУНИЗМУ СВАКИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ НАРОД ДОСТИГАО АПСОЛУТНИ ИСТОРИЈСКИ ВРХУНАЦ!!!????

Након што је прије више од 30 година пао комунизам и након што су откривени злочини које је та идеологија спроводила над бројним народима...

Добој: „Славне српске војводе“!

Глумци Народног позоришта из Београда Димитрије Илић и Лепомир Ивковић одиграли су у Добоју историјску драму "Славне српске војводе" у оквиру манифестације "Дани Србије...

Богословија: Прослава Светог Александра Невског и Светог Амфилохија Иконијског!

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија, протојереја Благоја Рајковића, ректора Цетињске богословије, и професора Аполона Алексејевича Мишченка,...

СРАМНО, „ЦРВЕНИ ЦАР“ – ТИТО: Протерао српског краља, уништио српског домаћина, а 279 улица у Србији носи име Броза!

За време своје владавине Тито је владао као "црвени цар". Имао је много вила и одмаралишта, само у свом возном парку имао је 85...

ОБРАЗОВНЕ ДПС МАГЛЕ: Лијеве грешке лијевих скретања!

Пише: Иван Милошевић Као прворазредни скандал објављено је да наши ђаци слабо уче и да су на тестовима у односу на вршњаке из региона на...