Насловна Политика Здравко Кривокапић умејсто на саслушање код посланика отишао у ЦАНУ: Прича да...

Здравко Кривокапић умејсто на саслушање код посланика отишао у ЦАНУ: Прича да се бавим шверцом је велика лаж!

Премијер Здравко Кривокапић доставио је писмо члановима Одбора за безбједност и одбрану, који су на претходној сједници одржаној 31.маја заказали контролно саслушање предсједника Владе.

Његово обраћање преносимо интегрално.

Поштовани предсједниче Одбора,
Уважени чланови одбора,
Обавијештен сам да је Одбор за одбрану и безбједност Скупштине Црне Горе, на својој 11. сједници, одржаној 31. маја 2021. године, донио одлуку о контролном саслушању предсједника Владе Црне Горе, министра финансија и социјалног старања, в.д. директора Агенције за националну безбједност, в.д. директора Управе полиције и директора Управе прихода и царина, о поновном покретању посла са транзитом цигарета преко луке Бар и црном тржишту цигарета у Црној Гори.
Дозволите ми да вас, одмах на почетку, информишем да се нећу одазвати на ваш позив за контролно салушање, из више разлога.
Најприје, изражавам жаљење што морам да вам скренем пажњу да одлука Одбора о контролном саслушању предсједника Владе није утемељена ни на Уставу, ни на Закону, ни на Пословнику Скупштине Црне Горе. Стога, ни на који начин ме не обавезује.
Наиме, у члану 9 ставу 1 Закона о парламентарном надзору у области безбједности и одбране, на основу кога је Одбор и донио поменуту одлуку, прописано је: “Контролно саслушање се организује и спроводи у циљу прибављања мишљења и прикупљања информација из дјелокруга рада Одбора и када постоји потреба да се отклоне нејасноће, дилеме, принципијелна спорења и разјасне актуелна спорна питања у спровођењу политике и закона или других активности Владе и органа државне управе у области безбједности и одбране”. Трећим ставом истог члана нормирано је: “На сједницу се позивају одговорни представници Владе или другог органа државне управе, као и друга лица чије је присуство потребно за разјашњење предметне ствари”.
Дјелокруг рада одбора дефинисан је одредбом члана 3 Закона о парламентарном надзору у области безбједности и одбране и одредбом члана 41 Пословника Скупштине Црне Горе, и обухвата парламентарни надзор над радом: Министарства одбране, Војске Црне Горе, Агенције за националну безбједност, Управе полиције, Министарства унутрашњих послова, као и других органа и институција које се баве пословима безбједности и одбране.
Однос Скупштине и Владе, односно предсједника Владе, у недостатку закона о Скупштини и Влади, кроз свега неколико одредаба уређен је Уставом Црне Горе и, умногоме прецизније, Пословником Скупштине Црне Горе. У тим одредбама се нигдје не прописује обавеза предсједника Владе коју му је Одбор већином чланова покушао да наметне.
Надаље, у члану 75 Пословника, у ставу 1 и 2, нормирано је: “У циљу остваривања контролне функције Скупштине, односно праћења примјене прописа, утврђивања начина спровођења политике и других активности Владе, функционисања органа државне управе и других државних органа и организација који, на основу закона, Скупштини подносе извјештај о раду и стању у појединим областима, а која изазивају нејасноће, дилеме или принципијелна спорења, надлежни одбор може организовати контролно саслушање. У циљу разјашњења питања из става 1 овог члана, одбор позива на сједницу одговорног представника Владе, представнике државних органа, организација и институција и од њих захтијева да се изјасне поводом истих”.
Сагласно наведеном, на сједницу Одбора за безбједност и одбрану на којој се спроводи контролно саслушање, у складу са надлежностима Одбора, могу бити позвани “одговорни представници Владе” из Министарства одбране, Војске Црне Горе, Агенције за националну безбједност, Управе полиције, Министарства унутрашњих послова, као и других органа и институција које се баве пословима безбједности и одбране.
Дакле, предсједник Владе, у смислу цитираних одредаба, није представник Владе у односу на којег се може одредити контролно саслушање.

Према томе, ваша одлука да се спроведе контролно саслушање предсједника Владе, као и позив упућен мени, као посљедица те одлуке, потпуно су неосновани.
Осим тога, још раније сам потврдио присуство на Конститутивној сједници Одбора за обиљежавање Јубилеја 50 година ЦАНУ, која се одржава 2. јуна 2021. године, са почетком у 11 часова.
Поштовани,
Ако је иједан предсједник Владе савјесно, одговорно и врло стрпљиво одговарао на сва питања посланика и на свако интересовање јавности, онда је то овај предсједник Владе. У том смислу, подсјећам вас да сам за пола године мандата ове Владе на 3 Премијерска сата стрпљиво и подробно одговарао на питања свих заинтересованих посланика. Неријетко сам, што је кулминирало на прошлој посебној сједници Скупштине посвећеној Премијерском сату, био изложен беспризорним и неоснованим увредама одређених посланика. Да ствар буде гора, најбруталније увреде и големе неистине на мој рачун изречене су од стране појединих посланика и појединих првака оних политичких субјеката који су конституисали изборну листу коју сам предводио 30. августа прошле године.
И поред свега што, ничим изазван, преживљавам у Скупштини Црне Горе, вјерујте, да немам горе поменуту неодложну обавезу чије вријеме одржавања се поклапа са временом у које је планирано одржавање сједнице Одбора на коју сам позван, био бих спреман да размислим да се одазовем на неосновани и противправни позив вашег одбора. Ово из разлога што ја посланике, као представнике грађана, и највиши законодавни и представнички дом грађана изузетно поштујем, што сам показао небројено пута до сада и у свакој прилици.
Но, да не останем недоречен, питања која су покренута и оптужбе које су стављене на мој рачун, а у погледу којих је покушано чак и да се организује моје неосновано саслушање, већа су неистина и бесмислица чак и од незајажљивог апетита за функцијама онога који такве бесмислице пласира у етар. Неморалне и одвратне оптужбе да се Здравко Кривокапић бави било каквим шверцом већа су лаж чак и од количине обожавања коју је онај који такву лаж износи својевремено показивао према предсједнику Црне Горе и шефу бившег режима.
Здравка Кривокапића нико неће уцјењивати како би утолио глад за још неком фотељом. Једино као покушај политичке уцјене разумијем и ваш позив на ову сједницу Одбора за безбједност и одбрану, као уосталом и све афере које су и ових дана покушане, са циљем да се Влади на чијем сам челу и мени лично нанесе штета. На срећу Црне Горе и њених грађана, а на несрећу оних који су се одлучили на фабриковање поменутих афера – безуспјешно”, наводи се у писму предсједника Владе, Здравка Кривокапића.

Најновији чланци

Став грађанина, зашто не волим државу Црну Гору: Плаћамо непрописно паркирање, за убиства и дилере ћемо лако!

Сјутра држава Црне Гора слави Дан независности. Нити је независност обновљена на поштен начин, нити је тачно да као држава трајемо хиљаду година. И...

Мирјана Бобић-Мојсиловић: Имитација!

Пише: Мирјана Бобић-Мојсиловић Истина је да је имитација највиши степен ласкања, али имитатор скоро никада не ласка и себи. У свету у коме је имитација постала...

Поводом 21. маја: Кочевски Рог се не заборавља, свијећа за четнике – невине жртве комунистичке освете!

Пише: Иван Милошевић Како се овај дан ближи крају тако се загријавају слављеници 21. маја. Кличу да је вјечна, вјечна и вјечна! Нећу се придружити њиховом...
video

Медији, Љубинка Милинчић: За разлику од неких других „Спутњик“ није писао оде Путину!

Пише: ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ Да ли је очекивала рат у Украјини или је и сама била изненађена, и како су те околности утицале на рад Спутњика...

Велибор Марковић: Спиновање медијског спина!

Регионални медији су објавили изјаву адвоката Александра Оленика који тврди да је црногорско тужилаштво покренуло кривични поступак против митрополије црногорске приморске и митрополита Јоаникија,...