Насловна Почетна Здравко Кривокапић: У Требиње сам ишао као вјерник, претходна власт нам оставила...

Здравко Кривокапић: У Требиње сам ишао као вјерник, претходна власт нам оставила незналице!

Поводом 100 дана рада Владе, премијер Здравко Кривокапић казао је да је разочаран кадровским рјешењима које добијају и анализирају на сједницама Владе. Ако је Влада експертска, Кривокапић истиче да такви треба да буду и кадрови. На питање зашто је делегација Владе била на сахрани Атанасија у Требињу на којој су се кршиле епидемиолошке мјере, Кривокапић је казао да је отишао лично до Требиња да би одао почаст епископу којем је дио епархије и у Црној Гори, а са којим је био и лични пријатељ.

Он је критиковао претходну владу због непотизма, политичке корупције и немарног односа.

“Невјероватно ко све и са каквим незнањем може да ради у државној управи”, истакао је премијер, додајући да ће 10 одсто радника у државној администрацији бити вишак.

Влада, каже, премијер припрема закон којим ће се спријечити “увоз” диплома, а тренутно је, каже шеф црногорске Владе, највећи број таквих диплома у државној администрацији.

Највећи опоненти долазе из позиције

Непотпуна подршка оних који су гласали ову Владу јесте њена слабост, истиче Кривокапић.

“Ово је јединствен случај да 30 година траје ова Влада у којој кључни опоненти те Владе долазе чак из оног дијела који је позициија. То је неприродно. И у таквим неприродним уловима ова Влада је успјела да оствари резултате”, навео је Кривокапић

Влада је, истиче даноноћно радила.

“Нисмо се штедјели. Могли смо боље. Очекивање је једно, могућности су друго. Жељели смо да покажемо да ова Влада буде најстранспарентија. У овом временском периоду не можете да пронађете било који цент било које корупциј ове Владе, што се није до сада дешавало. Основна карактеристика претходне Владе је што су позицију премијера или министра користили да би се финансијки обезбиједили. Ова Влада треба да направи преображај Црне Горе”, казао је Кривокапић.

Циљ Владе је да Црна Гора дочека туристичку сезону спремна.

“То подразумијева да ће 35 одсто становништва бити вакцинисано до јуна. То значи да ће Црна Гора бити препознато као тржиште за туристе који најрађе долазе у Црну Гору”, наводи Кривокапић.

Да није било обвезница, банкротирали би

Дотакао се премијер и критика поводом задужења.

“Да није било обвезнице и да то није урађено тада, данас ова Влада не би постојала. Зашто? Ево у овој Влади се припремају различити сценарији, на сваком мјесту иаммо опструкцију, припремају се нови протести. Замислите сада да у касни немате цент? Немате ниједан цент! Банкрот државе би се десио тачно 21. јануара, јер до тада смо имали толико пара са којима смо могли да располажемо. То је потез који је обезбиједио сигурност плата и пензија и свих других могућности које ће буџет да понуди”, рекао је Кривокапић.

Каже да Влада има подршку међународне заједнице, од тренутка кад је био у Бриселу па све до данас.

“Међународна заједница препознаје да је ова Влада истински опредијељена ка европском путу”, рекао је премијер.

Црна Гора је, каже, са овом Владом опредијељена да буде “зелена Црна Гора”. Ту мисли на еколошку државу.

Отпор на кадрове

Дотакао се премијер и кадрова.

“Током ових 100 дана сам разочаран које кадрове добијамо и анализирамо на сједницама Владе. Могу сви да ми замјере и хоће, али опредјељење ове Владе је јасно – то је компетенција”, јасан је Кривокапић.

Ако је Влада експертска, Кривокапић истиче да такви треба да буду и кадрови.

“Разумијем политичке потребе, ставове партија, знам да се још нисмо одмакли одоног кључног елемента – све ово ради нечијег гласа. Ако тај амбијент не промијенимо, заједнички, онда вјерујте тешко ћемо успјети”, истиче Кривокапић.

Морамо, додаје, промијенити свијест да није битан гласач него знање.

“Непримјерено је да у Црној Гори, која има богатство људи, не можете да пронађете најбоље”, навео је Кривокапић.

О буџету

Буџет ће, каже, бити дат у законском року.

“Ко ће и кад усвојити – то не зависи од нас”, наводи премијер.

Буџет ће, каже, доставити до 31.марта.

“Ако не буде усвојен то ће бити неодговорно. Онда би натјерали Владу да ради са привременим мјерама и да ради у нормама које су у границама закона”, рекао је Кривокапић.

Како је дода, дубиозе које су им остављене превазилазе већ 200 милиона еура.

“Нема тог економисте и финансијског генија које може то да уравнотежи”, истиче премијер.

Путовање у Требиње приватно, још нијесам спознао вјерника који неће да пољуби крст на ковчегу

“Ја сам отишао лично до Требиња да би одао почаст човјеку који је био епископ са којим сам лично пријатељ. Мислим да је то моја обавеза као вјерника. То је путовање било у суботу, приватно”, казао је премијер, наводећи да је са њим у ауту био министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Каже да још није спознао вјерника који неће да пољуби крст који је на нечијем ковчегу.

“Ви га нађите, ако је вјерник, који то неће да уради”, истиче Кривокапић.

Каже да је имао дилему шта да уради-скине маску или не.

“Одлучио сам да скинем. Ако сматрате да премијер не треба да буде вјерник, дефинишите то законом. Ваљда имам право на мало приватности”, поручује Кривокапић.

Не може неко да вози “Мајбах” а добија социјалу

Трудиће се, каже, да ово буде година правде. Ту је поменуо дјечије додатке, социјале…

“Иако постоји социјални картон он ће бити другачије направљен и тачно провјераван-шта је тачно а шта нетачно. Тако да не може неко да вози “Мајбах” а добија социјалу”, наводи премијер.

О изборима у Никшићу

На питање да ли планира оснивање партије, премијер јасно поручује.

“Кад чујете да постоји Демохришћанска партија, ја ћу сигурно бити члан те партије”, казао је Кривокапић.

То је, наглашава, трка двије стране.

“Једна која је показала докле је довела Црну Гору и друга страна која има газду изван Црне Горе”, наводи премијер.

О тужилачким законима

“Ова Влада се опредијелила да поштује владавину права”, казао је Кривокапић.

Додаје да ће сачекати мишљење Венецијанске комисије.

“Црној Гори треба “Лаура из Румуније”. Да јој се дају одријешене руке, да ради ни по бабу ни по стричевима, Марка и Јанка, него за Црну Гору. Ако се не деси Лаура, имаћемо паралелне системе. Ви нешто покренете, а то не може тако да буде. Афера Снимак говори како је све могуће – иако сте нешто видјели, нисте видјели”, навео је премијер.

На питање да ли је разговарао са лидерима Демократског фронта везано за измјене тужилачких закона, Кривокапић каже да није.

Открива и да ће министар правде Владимир Лепосавић 19. или 20. марта имати комуникацију са члановима Венецијанске комисије о тужилачким законима.

“Сви знамо да тужилаштво не функционисе. Сви знамо да врховни државни тужилац треба да буде у пензији, да главни специјални тужилац даје непримјерене изајве. Афера “Снимак” је доказ да не функционише нешто”, истиче Кривокапић.

Премијер је саопштио и да Влада није одустала од закона о лустрацији.

О дипломатији

Говорећи и дипломатији, Кривокапић наводи да је законом дефинисано да само 30 одсто политичара и стручњака могу да буду дипломате.

“Ми желимо да промијенимо однос каријерних дипломата и ових других. Желимо такође да нагласак ставимо на тзв. економској дипломатији, јер имамо бројна представништва која су засигурно радила, али најчешће обављала послове који се могу сврстати у конзуларне послове. Желимо да стимулишемо амбасаде које су окренуте ка економском дијелу и предвиђају добре инвеститоре за Црну Гору”, објашњава премијер.

О сезони

Говорећи о предстојећој туристичкој сезони, Кривокапић је казао да је пројектовано буџетом да то буде до 55 одсто сезоне из 2019.

“Циљна група су нам туристи из региона, то је потпуно природно. Друга група су нам руски туристи. Имамо најаву одређених авионских линија које ће омогућити да нас туристи дођу. Мислим да је илузорно очекивати да ће доћи туристи из европских држава”, казао је Кривокапић.

“У овом тренутку немамо ниједне резервације”, додао је премијер.

Каже да ће у туризму ће бити направљен другачији приступ.

“Нећемо као да сада, да се почне посао и да онда он траје годинама док се заврши, или се одустане. Морамо сви заједнички да дјелујемо. Свако је добродошао да помогне и сви можемо помоћи Црној Гори”, поручио је Кривокапић.

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...