Насловна Политика Здравко Кривокапић о медијима: Новинарске слободе императив Владе!

Здравко Кривокапић о медијима: Новинарске слободе императив Владе!

Слобода у свакој области, а посебно медијска, императив је актуелне Владе Црне Горе, поручио је црногорски премијер Здравко Кривокапић.

Он је у честитки поводом Дана слободе медија казао да је „слобода изражавања један од основних темеља сваког демократског друштва“.

И може се остварити само у слободном медијском окружењу. Наш циљ је да створимо позитивно правно окружење, које поштује улогу медија у друштву и које осигурава поштовање слободе и плурализма медија, казао је Кривокапић.

Он је поручио да су слободни и независни медији кључни чинилац демократије и темељ друштвеног дијалога.

Само тоталитаран и аутистичан систем може бити самозадовољан постигнутим резултатима у било којој области људског дјелања. Бити аутокритички настројен, или прихватати конструктивне, на егзактности и емпирији утемељене критике, не значи одавати личне слабости, несигурност и скептичност. Преиспитивање личних ставова и потеза, одлика су здравине и зрелости како појединца, тако и цјелокупног друштва, рекао је Кривокапић.

Критике које смо као држава у процесу приступања добили од релевантних институција и организација ЕУ, сматра Кривокапић, нијесу неосноване и не зависе од тога да ли на нас неко гледа са симпатијама или не.

Такви закључци су дошли као резултат објективних истраживања релевантних и компетентних аналитичара. Није тешко направити боље резултате у области слободе медија од оних који су оптерећени хипотеком, од бившег режима заробљених медија и који у свом салду садрже убиства, рањавања, прогоне, пријетње и узнемиравања новинара. Ми морамо и желимо много више од тога, казао је Кривокапић.

Премијер је нагласио да је актуелна Влада Црне Горе покретањем Континуираног медијског дијалога посвједочила својим примјером да хоће са медијском заједницом да подијели и искуства и обавезе и да све оно што је Уставом и законима предвиђено, спроведе у дјело.

Усвајање Медијске стратегије, припрема Закона о аудиовизуелним медијским услугама као и интензивна сарадња са Савјетом Европе и другим међународним партнерима када су у питању закони о националном јавном сервису, само су неки од корака које предузимамо и које ћемо убудуће предузимати како би се удаљили од мрачне уни или биполарне медијске слике свијета. Црна Гора је држава свих њених грађана и грађанки и Влада је у обавези да креира демократски амбијент у којем ће за све представнике и репрезенте грађана бити мјеста на слободном и објективном медијском простору наше државе, рекао је Кривокапић.

Наш циљ је, како наводи, да ниједан режим, институција или појединац не могу рачунати да медијска слобода, медији или медијски посленици и њихова професионална етика икада више могу бити нечији плијен или таоци.

Слобода никада није извјестан и доступан објекат у руци. Она се стиче у динамици и борби. Желим свим медијима и њиховим посвећеницима пуно снаге, воље, ентузијазма, истинољубља и правдољубља како би се борили и изборили за слободу. Ваша мисија никада не може бити материјално достојно вреднована, али без Ваше непоколебљивости и посвећености, ниједно модерно друштво не може се сматрати напредним, наводи се у честитки премијера Кривокапића.

Најновији чланци

Епископ Јоаникије у Острогу: Космет је наше духовно огњиште!

-Страдално, али славно и благословено Косово и Метохија, је наше духовно огњиште, и са њима држимо, као што смо увијек држали јединство са са...

Милан Кнежевић: Ново тужилаштво ће морати да отвори Милове рачуне, утврди чија је вила на Горици и како ДПС пере паре!

Милан Кнежевић, посланик ДФ-а, сматра да су новим законима о тужилаштву отворена врата за правду. -Ону правду које смо толико били жељни, а сви смо...

Обиљежен Дан ВРС, Додик: Војска Српске свијетли образ Срба!

Служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у касарни "Козара" у Бањалуци обиљежен је 12. мај - Дан ВРС...
video

Данас је СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ ЧУДОТВОРАЦ!

Не само рођење, дјетињство и младост, него и многе касније године живота Светога оца нашега Василија, допуштењем Божијим, остадоше скривени у времену, тек нејасно...

Матија Бећковић о нападима на познатог нобеловца: Фокусирајте се на позитивно! Живио Петер Хандке!

Академик Матија Бећковић рекао је да је нобеловац Петер Хандке на својој кожи осјетио како је Србима, те да је одлуку да буде сапатник...