Насловна Политика Здравко из Никшића: Нико није питао за устоличење бискупа, за митрополита су...

Здравко из Никшића: Нико није питао за устоличење бискупа, за митрополита су сви на ногама!

Право избора устоличења није у наслежности нити Владе, нити Скупштине, нити Савјета за одбрану и безбједност. То је искључиво и само право онога који треба то да одради, а то је митропилит и Митрополија црногорско-приморска. Та сазнања да неко може да мијења мјесто и локацију су за мене изнанеђење, али у сваком случају треба све преиспитати, казао је предсједник Владе Здравко Кривокапић, одговарајући на питање како коментарише изјаву предсједника Скупштинског одбора за безбједност Милана Кнежевића који је казао да ће се у наредним данима одлучити хоће ли устоличење бити у Подгорици или на Цетињу и да би о томе требало да одлучује и Савјет чији је члан, осим премијера и предсједник државе.

Црквени великодостојници знају да је Цетињски манастир мјесто митрополита. Зашто би сад неко ишао у Подгорицу? Ако би ишао у Подгорицу, сјутра би требало да иде можда ван Црне Горе. Мјера нашег живота је поштовање једних других и живота заједно. Ми немамо другог простора. Можда неко има, али ја немам резевну варијанту. Моја варијанта је Црна Гора. Сваки пут када се ујутро пробудим прва помисао ми је Црна Гора. Није ми помисао моја породица, него Црна Гора и све породице у њој, казао је Кривокапић данас у Никшићу гдје борави у радној посјети.

Према његовим ријечима проблем око устоличење митрополита Јоаникија добио је тендеције које су непожељне. Ријеч је, како је казао, о једном од већих догађаја у Црној Гори, и у овом тренутку постоје три ризика – безбједносни, епидемиолошки и ризик потенцијаланих изненађења који је специфичан за Црну Гору.

Институт за јавно здравље, казао је премијер, саопштио је да би требало очекивати, имајући у виду тенденцију раста обољелих од Цовид-19 , као и карактеристике делта соја, да ће на дан устоличења митрополита број новозаражених бити 1.000 дневно.

Додао је да ће пратити ситуацију и сходно њој бити одговорни према сваком грађанину Црне Горе, водећи рачуна да не угрозе здравље нити једног појединца, али и да испоштују обавезу по Уставу – да је право слободе вјероисповјести свима загарантовано и да је устоличење чин који је планиран дужи временски период, као и да протести, уколико их буде, буду под истим условима који важе за све.

Очекујемо да ћемо наредних дана имати потпуније информације и сходно томе донијети најбољу и најоптималнију одлуку која буде у корист свих грађана, поручио је премијер.

Како је истакао, чини му се да су сви, „због ове дивне слободе коју осјећамо“, кренули токовима који нијесу за демократију препознатљиви.

То значи да немате толеранцију, да немате разумијевања за друге и да немате заједништво као основу вриједности које дијелите. И наравно, све се мора дешавати без насиља. Ми смо некако дошли да причамо о устоличењу митрополита као да је то проблем Црне Горе. То није проблем Црне Горе, већ оних који желе да још једном, недемократским средствима да можда поврате власт да би сачували позиције које су имали, капитал који су стекли и наравно ту су укључене и организоване криминалне групе којима су пипци шверца овога пута једним дијелом ускраћени. То су разлози. Увијек уважавам полтичку идеологију која има право да идеолошки каже било шта, али треба водити рачуна шта се иза свега овога ваља – незадовољство оних који су изгубили власт, а можда и неких који нијесу успјели да у новој власти остваре нешто што су наумили. Тако да се ова два незадовољства преламају кроз овај дивни чин који треба да буде радост свих нас, поручио је предсједник Владе током радне посјете Никшићу.

Казао је да га чуди што вјерски поглавари других вјерских заједница у Црној Гори не реагују онако како треба да реагују и искажу свој став по овом питању.

„Дешавало се устоличење и бискупа и надбискупа па то није представљало проблем. Сви треба да се више окренемо раду, новим пројектима, да се окренемо будућности, а не да тражимо неку спону која треба да нас раздваја. Ако то будемо тражили, онда се никада нећемо помирити, а помирење је неопходно читавој Црној Гори како би кренули у развојне пројекте. Забрињава што су уста свих нас, почев од мене, пуна приче о путу ка Европској унији, а на сваком кораку када треба нешто конкректно да урадимо ми се спотакнемо“, казао је Кривокапић.

Најновији чланци

И од Хрвата има горих или поводом једне слике: Зековић крије Мила, остали да клече због Дубровника!

Пише: Иван Милошевић Понекад ти се чини да од Хрвата нико ниже не може да падне, али изгледа да може. Александар Зековић, некадашњи полицијски надзорник,...

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...