Насловна Почетна Због Сребренице пријава против новинара: Муслиман пријавио Србина!

Због Сребренице пријава против новинара: Муслиман пријавио Србина!

Само неколико сати пошто је у БиХ на снагу ступио Закон о забрани негирања геноцида, наметнут од Валентина Инцка, пала је и прва кривична пријава и то против новинара РТРС и председника Удружења новинара РС Бранимира Ђуричића због објаве на његовом приватном Твитер налогу. Тужбу је поднео председник Скупштине Општине Сребреница Ћамил Дураковић Тужилаштву Босне и Херцеговине.

„Осумњичени“ Ђуричић у изјави за Спутњик каже да је јутрос поставио твит да као потомак јасеновачких логораша и потомак жртве јасеновачког геноцида тврди да није било геноцида у Сребреници јер тако штити истину и достојанство својих предака а уједно протестује због наметнутог закона.

То сам рекао у лично име и као председник Удружења новинара Републике Српске и само после неколико сати, опет на Твитеру, Ћамил Дураковић поднео је кривичну пријаву против мене, каже колега из РТРС-а.

Ђуричић додаје да му је касније то информацију потврдила и његова матична кућа РТРС, тачније колеге које су контактирале Тужилаштво, па сада чека наставак процеса.

Image

Сматрам да и као новинар и као грађанин и као политиколог који се дуго бави детаљним истраживањем геноцида имам право на своје мишљење, да треба да преиспитам сваку одлуку, па чак и судску, и да због тога не би требало кривично да одговарам. Али ако се и то деси нећу жалити јер то ће бити доказ парадокса и симболичка и суштинска порука грађанима РС и колегама новинарима, истиче Ђуричић.

На питање да ли ће се одазвати на позив Тужилаштва наш саговорник каже:

Ако ми позив дође из институција РС сигурно ћу се одазвати и ту неће бити проблема. Али, ако позив покуша да ми уручи СИПА или покуша да ме ухапси, у том случају ћу размислити. Нећу правити никав инцидент али претпостављам да се нећу одазвати јер је и то порука да не признајем наметнути закон ни СИПУ која тај закон спроводи. У сваком случају ћу препустити дефинитивно да они раде по сили закона шта мисле да треба, каже Ђуричић.

Он напомиње и да га нико из Удружења бошњачких новинара га није контактирао као колегу што га, каже, није много ни изненадило.

Према наметнутим изменама Кривичног закона БиХ од стране виског представника БиХ Валентина Инцка за негирање геноцида и других разних злочина са простора Босне и Херцеговине могуће је добити од три месеца до пет година затвора.

Према писању портала Клих.ба тужилаштво у БиХ већ је формирало неколико предмета за негирање геноцида на основу пријава грађана које су примили након одлуке Валентина Инцка.

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...
video

Истине против комунистичких лажи: Војвода Момчило Ђујић, свештеник и српски ратник!

Прича о једном од највећих четничких команданата у Другом светском рату. Филм заснован на четничким, италијанским и немачким документима, као и на сведочeњима војводиних...