Насловна Вијести Свијет Због Русије: Новинарска удружења из Норвешке, Финске, Данске и Исланда повлаче се...

Због Русије: Новинарска удружења из Норвешке, Финске, Данске и Исланда повлаче се из Међународне федерације новинара!

Удружења новинара из Норвешке, Финске, Данске и Исланда јуче су саопштила да се повлаче из Међународне федерације новинара (ИФЈ) због, како су навели, присуства Руске уније новинара (РУЈ) у овој федерацији и нетранспарентног доношења одлука. Једина нордијска земља која је остала у ИФЈ-у је Шведска, која је саопштила да се тренутно не повлачи, али да не искључује иступање из ове федерације до краја године.

Разлог за повлачење је што ИФЈ није успео да реши административне проблеме који трају више од десет година. Незадовољни смо организацијом конгреса и избора, као и недостатком транспарентности у доношењу одлука, рекла је председница Уније новинара Финске (УЈФ) Хане Ахо.

У саопштењу УФЈ-а наводи се да су нордијски новинарски синдикати више пута позивали ИФЈ да промени начин рада.

Нисмо добили задовољавајуће информације о финансијама ИФЈ-а. Нордијске земље су биле велики донатор ИФЈ-а, а ипак наша забринутост није схваћена озбиљно, рекла је Ахо, додавши да се нада да ће повлачење ове четири земље подстаћи и друга новинарска удружења која су чланови ИФЈ-а да траже промене у овој федерацији .

Из Норвешке уније новинара (НЈ) су навели да посебно осуђују отварање канцеларија Руске уније новинара (РУЈ) у областима у Украјини које је Русија анектирала.

До кулминације је дошло када је ИФЈ пасивно прихватио успостављање Руске уније новинара у неколико области у Украјини које је анектирала Русија. На ово смо указали представницима ИФЈ-а, али ништа није предузето, Не можемо бити део такве организације, саопштио је председник НЈ-а Даг Идар Тригестад.

Из Шведске уније новинара (СЈФ) навели су да су због ових поступака захтевали заједно са осталим нордијским новинарским удружењима да РУЈ буде суспендован из ИФЈ.

Шведска је недавно, заједно са другим нордијским синдикатима, критиковала поступке ИФЈ у вези са Руским синдикатом новинара (РУЈ). Нордијски синдикати су захтевали да РУЈ буде суспендован из ИФЈ, посебно након што је у октобру постало јасно да је РУЈ отворио канцеларије на украјинском тлу, које је окупирала Русија. Нордијски синдикати чекају одлуку ИФЈ-а да ли ће захтев да се РУЈ суспендује бити услишен, наводе из СЈФ-а.

Забринут због повлачења ове четири земље из ИФЈ-а, Управни одбор Европске федерације новинара (ЕФЈ) заказао је састанак Извршног одбора ЕФЈ-а за 22. фебруар, на коме ће једина тачка дневног реда бити место руског синдиката РУЈ у ИФЈ.

Управни одбор ЕФЈ-а наводи у саопштењу да је на јучерашњем састанку именовао петочлану консултациону групу која ће успостављати дијалог са обе стране. Ову групу чине председница ЕФЈ-а Маја Север, Ана дел Фрео, Марта Барченила, Андреа Рот и Пабло Акуел

Формално повлачење новинарских удружења Норвешке, Финске, Данске и Исланда из ИФЈ-а ће ступити на снагу 31. јула, шест месеци након доношења одлуке о иступању из ове федерације.

ИФЈ окупља новинаре из целог света и чини га 187 новинарских удружења из 140 земаља.

Извор: УНС

Најновији чланци

Бели двор: Солун у Београду!

Солун у Београду“, представљање Солуна као туристичке, пословне, гастрономске, културне, образовне и „city break“ дестинације, одржано је у Белом Двору. Организовала га је Туристичка организација Солуна, под...

Србија памти: Обиљежавање годишњице НАТО злочина у Сомбору!

У Србији ће данас бити обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, а централна манифестација којој ће присуствовати председник Србије Александар...

Беране: Помоћ Дома ученика и студената школама у Ровцима и Будимљу!

Представници Дома ученика и студената Беране уручили су Основној школи Доња Ржаница, подручно одјељење у Ровцима, донацију за уређење унутрашњости ове образовно васпитне установе...

Мило изврнуо џепове, нада се резервама: Од дијаспоре и мањина очекујем 40.000 гласова!

Предсједнички кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да ће побиједити у другом кругу избора и да од дијаспоре и мањина очекује...

Андрија Мандић: Не заборављамо невине жртве НАТО-а у Мурину!

Предсједник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић саопштио је данас да "не заборављамо да је прије 24...