Насловна Политика Застрашивање колега: Новинара ИН4С, Тању Ћорић, полицији пријавио Александар Зековић, српски новинари...

Застрашивање колега: Новинара ИН4С, Тању Ћорић, полицији пријавио Александар Зековић, српски новинари и даље на мети!

Колико је „освјежило“ у Црној Гори, посебно у полицији говори и примјер новинарке нашег портала Тање Ћорић.

Наиме, она је прије десетак дана добила телефонски позив од стране службеника ЦБ Подгорица, да се у својству грађанина, јави на информативни разговор у ЦБ Подгорица, када буде у прилици.

Позив је услиједио по пријави Алексанадра Зековића, грађанског активисте и бившег члана за Грађански контролу рада полиције из разлога што је након његове објаве у којој велича злочиначку „Олују“ која је спроведена над српским народом и става да је иста била легитимна, наша колегиница оставила коментар „Олош једна“ на Фејсбук профилу њеног пријатеља.

Како нам је саопштила, Ћорићева је дана 18. августа, око 12 часова, приступила у просторије ЦБ Подгорица, у присуству адвоката.

После обављеног саслушања у својству грађанина и давања исказа, полицијски службеник, за којег напомињем да је био професионалан и коректан за вријеме саслушања, узима записник и одлази из канцеларије. Наглашава да треба да се чује са подносиоцем пријаве и консулутује са надлежним старјешином. Након неколико минута се враћа и саопштава ми, да се мора ићи у тзв “ скраћени“ прекршајни поступак, односно да истог дана морам бити приведена код дежурног судије за прекршај и суђено ми одмах, за наводно почињени прекршај из чл. 7 Закона о јавном реду и миру, односно због наводне увреде изречене на јавном мјесту, каже Ћорић за ИН4С.

На питање адвоката због чега је морао да зове подносиоца пријаве тј. Зековића, јер то није обавеза полиције у фази саслушања грађанина и ко је дежурни старјешина са којим се консултовао, службеник полиције, каже Ћорић, није ништа одговорио већ је опет напустио кацеларију.

После пар минута је дошао и саопштио ми да сам лишена слободе, да угасим телефон и да имам право на један позив, те да ће он звати дежурног судију за прекршаје. Мој адвокат је бурно реаговао, захтијевајући да види дежурног старјешину, упозоравајући службеника да је невјероватно да се лице, које је добровољно дошло да да исказ у својству грађанина лишава слободе и да се води тзв. скраћени поступак, те да је управо починио више незаконитих радњи, супротних одребама Законика о кривичном поступку и Закона о прекршајима, прича Ћорић.

На све изречено од стране адвоката, службеник полиције је само ћутао.

Након што је полицајацу саопштено да ће о овом, у најкраћем року бити обавијештени Директор полиције и начелник ЦБ, полицијски службеник је замолио за још мало стрпљења и поново отишао на консултације са мени непознатим старјешином. Убрзо је ушао и рекао да сам слободна и да ће се против мене поднијети прекршајна пријава у редовном поступку, казала је Ћорић.

Оно што посебно фрапира, каже она, јесте чињеница да је због свог вредносног суда о сваком ко негира злочине над српским народом, могла бити противправно лишена слободе, звог нечијег хира или незнања.

Постављам питање – шта би се десило, да сам ја или било који други грађанина, дошла сама, и без стручне помоћи адвоката? Била бих моментално лишена слободе. Посебно је проблематично што је поступајићи службеник полиције предлагао да се у свом исказу извиним Зековићу, што сам категорично одбила. Такође, тај исти Зековић је поднио преко 300 пријава против грађана због кометара на друштвеним мрежама, па се питам, да ли је он неки „суперцензор“ медијског неба Црне Горе, каже Ћорић.

Напомињем да ријеч „олош“ у мом речнику означава вредоносни став о нечему што је неморално, нељудски, срамно, што је у овом случају била изјава „активисте“ Зековића, а не карактерна црта о некоме, као што је то Зековић протумачио.

Слављење и величање, као и оправдање било које злочиначке акције над мојим, српским народом, никад нећу дозволити. У „Олуји“ је погинуло и нестало 1.853 Срба, а протјерано најмање 220.000 становника некадашње Републике Српске Крајине. Срамно је да неко, посебно „грађански активиста“ каже да је то било легитимно и оправдано, истиче Ћорић.

Свјесна је, каже, да је то његово легитимно право, међутим истиче да Зековић одавно злоупотребљава своја права.

Оно што је забрињавајуће, јесте чињеница да тај ватрени присталица бившег режима, негатор и мрзитељ свега српског у Црној Гори има и даље изузетне позиције у полицији, па очигледно, осим што поднесе пријаву, он посредно врши и саслушање. Још само фали да почне и да суди, каже Ћорић и додаје да ће о свему обавијестити директора Управе полиције Зорана Брђанина.

Такође, додаје да ће поднијети пријаву против Зековића због изношења скандалозног става о „Олуји“.

Бити Србин је стварно тешко, али је много лијепо, запамтите то сваки пут кад крену Зековић и слични „борци“ за људска права да вас прогоне јер не дате на своје и што браните истину. Ћераћемо се још, закључила је Ћорић.

Најновији чланци

И од Хрвата има горих или поводом једне слике: Зековић крије Мила, остали да клече због Дубровника!

Пише: Иван Милошевић Понекад ти се чини да од Хрвата нико ниже не може да падне, али изгледа да може. Александар Зековић, некадашњи полицијски надзорник,...

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...