Насловна Магазин Зар и ти сине Б....: И "Дан" тјера воду на воденицу Демократа!

Зар и ти сине Б….: И „Дан“ тјера воду на воденицу Демократа!

Не кажем први пут да ми Демократе личе на бивши ССОЈ и да не видим да ишта добро могу да донесу овом народу. Са њима тикве садити је залудан посао, јер ће кад-тад побјећи са њиве или ће довести неке момке са стране да растуре радну атмосферу. Знам да се неки познаници из те странке љуте што то тако пишем, али шта ћу, немам уши нити стомак за њихову причу. 

Зато ми је и помало дегутантан текст објављен на порталу „Дана“ гдје Борис Марић, представљен као политики аналитичар, тјера воду на воденицу Демократа и то из петних жила. Уколико не гријешим, Марић припада аналитичком друштву „Вијести“, а и данас је неки фактор у новој власти или је то био до недавно. 

Не спорим да су Демократе у политичком узлету и то највише захваљујући подршци људи који су до прије осам мјесеци били носиоци других листа, као и неподијељеној подршци медија који припадају кругу концерна „Вијести“. По чланку у „Дану“ могло би се закључити и да та новина и њен портал навијају за Демократе и да уколико већ нијесу, купују карту за ВИП вагоне у возу Демократа. Наравно, то је њихово право, као што је и моје право да ме увијек нешто жуља када видим Демократе! 

Преносим текст Бориса марића у „Дану“, па нека свако закључи да ли грешим или не!

Политички аналитичар Борис Марић коментаришући резултате локалних избора у Херцег Новом и Никшићу, у изјави за Портал „Дана” да грађанска Црна Гора има своје адуте.

– У одређеној мјери јесте дошло до прекомпозиције унутар владајуће већине. Наиме Демократе имају тенденцију јачања што утиче на однос снага и артикулацију политичких захтјева – навео је Марић.

Он је такође навео, да ипак треба констатовати да су ово нестабилни процеси и да је цјелокупна политичка сцена у процесу трансформације, која као посљедицу има и друштвену кризу.

– Иако је и даље најгласнија националистичка политика, важни индикатори и резултати избора у Никшићу и Херцег Новом показују да грађанска Црна Гора има своје адуте. Да је она одржива и да даје потребну ширину. Демократе се у периоду након парламентарних избора позиционирају добро и очигледно отварају простор за јачање легитимитета своје политике, кроз већу подршку бирача – казао је он.

Марић наводи и да том процесу политичког јачања Демократе имају неки вид подршке дијела Владе и премијера, али и наклоност Митрополије црногорско-приморске.

– Уз чињеницу да изграђују и одржавају односе са цивилним сектором и дијелом медија, јасно је гдје су разлози њиховог јачања – закључио је Марић.

Подсјећамо, коалиција За будућност Црне Горе, на парламентарним изборима одржаним у августу претходне године, профилисала се као водећа политичка снага у парламенту, па се за локалне изборе у Никшићу очекивало да буду убједљиво најјача политичка опција. Ипак ако се упореде гласови освојени на парламентарним 18.048, односно 37,46 одсто и локалним изборима у Никшићу 12.392 илити 11 мандата, јасно је да је ДФ-у и коалиционим партнерима опала подршка, за нешто више од 11 процената, иако им је на крају, у другој по величини општини припало мјесто градоначелника.

Када је ријеч о Херцег Новом, оштра реторика између Демократа и ДФ-а, те отворена подршка премијера очигледно је допринијела до раста подршке Демократа, које су учврстиле водећу позицију у власти највећег града у Боки.

Највише гласова грађана Херцег Новог, парламентарним изборима добила је коалиција „За будућност Црне Горе” 8.212 гласова, док су Демократе тада биле са 3.877 гласова на трећој позицији чак и иза ДПС-а.

На локалним изборима у Херцег Новом Коалиција За будућност Херцег Новог и Боке освојила је 3.246 гласова односно седам мандата, што је пад за нешто мање од 5.000 гласова, док је листа Демократа освојила 4.568 гласова, односно скоро 700 гласова више него на парламентарним.

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...