Насловна Почетна ЗАПАД ДИСЦИПЛИНУЈЕ СРПСКУ: Додик да не буде предсједник, не слуша Шмита!

ЗАПАД ДИСЦИПЛИНУЈЕ СРПСКУ: Додик да не буде предсједник, не слуша Шмита!

Тужилаштво БиХ предложило је у оптужници против предсједника Републике Српске Милорада Додика да се Додику изрекне мјера забране обављања функције предсједника Републике и забрана обављања било које јавне функције у складу са одредбама Кривичног закона БиХ.

Тужилаштво БиХ у оптужници, коју је јуче потврдио Суд БиХ, предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милошу Лукићу на терет се ставља, како се наводи, кривично дјело неизвршавање одлуке високог представника.

Према наводима оптужнице која је у посједу РТРС-а, Додик је, потписујући Указ о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа у Републици Српској, свјесно прекршио одлуку, како се наводи, високог представника иако је, додаје се у оптужници, „био свјестан да су те одлуке у БиХ обавезујуће у складу са овлашћењима која су му дата Анексом 10 Дејтонског споразума“.

Додику је, наводи се у оптужници коју су потписали Нивес Каневчев, Недим Ћосић и Биљана Голијанин, „био циљ да се одлуке високог представника не примијене и не проведу, јер је за примјену тих одлука било потребно уздржавање од даљег законадавног поступања“.

Тужилаштво БиХ предложило је за Лукића мјеру забране обављања директорске функције у Службеном гласнику у наредних десет година, као и забрану обављања било које јавне функције.

Бранилац предсједника Републике Српске Горан Бубић рекао је за РТРС да је одбрана у току истраге у предмету против предсједника Српске Милорада Додика предложила један једини доказ којег у попису доказа у оптужници нема.

Тај доказ је записник са сједнице Савјета безбједности УН из јула 2021. гдје се јасно закључује да Кристијан Шмит није резолуцијом потврђен као високи представник у БиХ – рекао је Бубић.

Он је навео да су претходни приговори на оптужницу тренутно правно средство које је на располагању одбрани.

Легитиман разлог за приговоре јесте чињеница да није у питању радња која представља кривично дјело. Да би имали кривично дјело, морамо имати кривични закон који инкриминише то дјело, а у овом случају немамо легитимног законодавца, дакле немамо кривично дјело. Није довољно да се само тамо нека одлука неког господина Кристијана Шмита објави у Службеном гласнику БиХ, већ је нужно да је тај самозвани ауторитет легитимисан да донесе закон у БиХ – појаснио је Бубић.

Он је истакао да је ријеч о политички монтираном процесу против предсједника Српске и да је у таквој ситуацији нужна одбрана политичким и правним средствима, те да ће правни тим предузети сва правна средства.

Бубић је поручио да „послодавац предсједнику Републике Српске није ни Шмит ни Тужилаштво, већ народ Српске“ и да је то његова легитимација.

извор: ртрс

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...